Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
Θα αντισταθούν στο διωγμό τους

Σε σύσκεψη της ΟΒΣΑ τα σωματεία του χώρου δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Μητρώο Κατασκευαστών

«Δεν παίρνει από βελτιώσεις»! Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τη συνδικαλιστική σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας σχετικά με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί την αυτεπιστασία για έργα μεγαλύτερα από 200 - 300 τ.μ. ανάλογα την περίπτωση.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που ουσιαστικά διώχνει τους μικρούς επαγγελματίες από την οικοδομή και επιβάλλει την επιλογή των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Είναι συνέχεια μιας ανάλογης προσπάθειας χρόνων και επαναπροωθείται λίγο πριν την ολοκλήρωση των δημόσιων έργων που μονοπωλούν οι μεγάλες εταιρίες, οι οποίες απαιτούν να κυριαρχήσουν και στα ιδιωτικά έργα με τη συνδρομή της κυβέρνησης. Το επόμενο βήμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτό της δημιουργίας Μητρώου Υπεργολάβων, χαρακτηρίστηκε ως δημιουργία «μητρώου ανεργίας».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες και σωματεία, μεταξύ άλλων από τους κλάδους των τεχνικών ανελκυστήρων, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, τεχνικών καυστήρων, ψυκτικών, σιδηροαλουμινιοβιοτεχνών, επιπλοποιών - ξυλουργών, τεχνικών γυψοσανίδων κ.ά.

Οι συνδικαλιστές αντάλλαξαν πληροφορίες για τις επιπτώσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και αναφέρθηκαν στις μέχρι τώρα συναντήσεις των Ομοσπονδιών Τεχνικών Ανελκυστήρων, Ψυκτικών, Ηλεκτρολόγων και Υδραυλικών με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ που έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τις διοικήσεις όλων των επαγγελματικών σωματείων που θίγονται από τις ρυθμίσεις του σχεδίου ΠΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί αγωνιστικό μέτωπο εναντίον του. Στόχος είναι να διευρυνθεί αυτό το μέτωπο με όσο γίνεται περισσότερους, καθώς συνέπειες αναμένονται και για τους ιδιοκτήτες των έργων όσο και για τους εργαζόμενους έμμεσα.

Εάν γίνει πράξη, τότε τα περισσότερα ιδιωτικά έργα θα περάσουν στον έλεγχο των μεγάλων εταιριών. Αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα συνεργεία επαγγελματιών στην αρχή, μέχρι να επεκτείνουν τις δικές τους υποδομές. Ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργούν ως μεσάζοντες. Για να κερδίσουν, χωρίς μάλιστα να αυξηθεί το κόστος της οικοδομής, θεωρείται σίγουρο ότι θα συμπιέσουν τις αμοιβές των επαγγελματοβιοτεχνών, μέχρι να τους κλείσουν.

Ανάμεσα στις απόψεις που συζητήθηκαν ήταν και αυτή της συνεταιριστικοποίησης των επαγγελματοβιοτεχνών της οικοδομής, καθώς η δική τους συνένωση απέναντι στη συγκέντρωση του μεγάλου κεφαλαίου, αναδεικνύεται ως η πλέον αποτελεσματική λύση στην επίθεση που δέχονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ