Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Δηλώνει μονίμως απούσα και τηρεί σιγήν ιχθύος

Οπως όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση»), εκτός από επιμέρους λεκτικές διαφοροποιήσεις της στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, έτσι και χτες απέρριψε την πρόταση των στελεχών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για ανάληψη αγωνιστικών δραστηριοτήτων και οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων. Με την τακτική της αυτή ουσιαστικά αφήνει την κυβέρνηση να προωθεί και να εφαρμόζει ανεμπόδιστα την πολιτική της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής - η οποία ξεκίνησε πριν τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας - τα στελέχη του ΠΑΜΕ έθεσαν δύο προτάσεις σε ψηφοφορία.

Πρώτον, η ΑΔΕΔΥ να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου και με ανακοίνωσή της προς τους δημοσιογράφους να καταγγείλει την κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας, να απαιτήσει την απόσυρση του μισθολογίου - φτωχολογίου και να προβάλει το αίτημα για 1.100 ευρώ κατώτατο βασικό μισθό.

Δεύτερον, να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη μιας 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής και μιας 48ωρης απεργίας μέσα στον Οκτώβρη, με τα αιτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και επιπλέον: Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, κοινωνική ασφάλιση και υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, την κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση, άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), το χαρακτηρισμό ως ΒΑΕ επαγγελμάτων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για άνδρες), την κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, απαντώντας στην πρώτη πρόταση των στελεχών του ΠΑΜΕ, έβγαλε μια ανακοίνωση που δε μοιράστηκε στη συνέντευξη Τύπου και δεν απαιτούσε την απόσυρση του νέου μισθολογίου. Την απόφαση αυτή ψήφισαν η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ, ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) δήλωσε ότι τη στηρίζει, αλλά δεν την ψηφίζει!

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά αποτελεί και απόρριψη της δεύτερης πρότασης του ΠΑΜΕ για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων και υιοθέτηση αιτημάτων ικανών να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Την πρόταση απέρριψαν η ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», της οποίας ο εκπρόσωπός της δήλωσε, για άλλη μια φορά, ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες! Ετσι, ακόμα και η υιοθέτηση του αιτήματος 1.050 ευρώ «ενιαίο βασικό μισθό» από την ΑΔΕΔΥ αποτελεί απλώς ένα πυροτέχνημα, αφού το σύνολο των αιτημάτων που θέτει είναι γενικόλογα και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ