Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Συμβουλές για τα φινάλε

(Γ' Μέρος)

Διαλέγοντας μερικούς τύπους φινάλε και χωρίς να λάβουμε υπόψη ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να επηρεάζουν έναν ειδικό τύπο φινάλε, αναφέρουμε τα φινάλε εκείνα, που η υπεροχή του ενός παίκτη, είναι μόνο ένα πιονάκι. Δηλαδή Ρ + Στρ. + Στρ. έναντι Ρ + Στρ. του άλλου παίκτη. (Επίσης μπορεί η διαφορά να είναι Ρ + Στρ. + Στρ. + Στρ. έναντι Ρ + Στρ. + Στρ.).

Η υπεροχή αυτή ενός στρατιώτη είναι σχεδόν πάντα αποφασιστική. Αντίθετα, αν τα πιονάκια είναι «διπλωμένα», τότε η αξία τους μειώνεται σημαντικά.

Ενα πιονάκι που υποστηρίζεται και είναι μάλιστα «ελεύθερο», αποτελεί μια αυξανόμενη απειλεί, όσο πλησιάζει την όγδοη ή την πρώτη οριζόντια.

Συνδυασμοί πιονιών και κομματιών μπορεί να γίνουν πάρα πολλοί και πάντα το επιπλέον πιόνι θα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα νίκης.

Αντίθετα, αυξάνονται οι πιθανότητες άμυνας όσο ελαττώνεται ο αριθμός πιονιών στη σκακιέρα.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, παρουσιάζουμε ένα φινάλε με τα λευκά να έχουν βασίλισσα και τα μαύρα να είναι έτοιμα, να αποκτήσουν βασίλισσα με το προωθημένο πιόνι στο «δ2». Σε αυτά τα φινάλε (εκτός αν στο σαχ παρεμβάλλεται ο λευκός βασιλιάς), πάντα κερδίζει ο λευκός. 1. Ββ2 Ρε1 2. Ββ4 Ρε2 3. Βε4+ Ρζ2 4. Βδ3 Ρε1 5. Βε3+ Ρδ1 6. Ρβ7! Ργ2 7. Βε2 Ργ1 8. Βγ4+ Ρβ2 9. Βδ3 Ργ1 10. Βγ3+ Ρδ1 11. Ργ6! ...συνεχίστε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ