Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναζητώντας την «άνοιξη» του κινηματογραφικού χειμώνα...

Με μια πρωτότυπη - για τα μέχρι τώρα δεδομένα του - εκδήλωση, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσίασε προχτές στην «Αθηναΐδα» τις 28 ταινίες μεγάλου μήκους που αποτελούν το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής της φετινής κινηματογραφικής περιόδου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν «τρέιλερ» των ταινιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι πολυδιαφημιζόμενες συμπαραγωγές του Παντελή Βούλγαρη («Νύφες») και του Θόδωρου Αγγελόπουλου («Το λιβάδι που δακρύζει»), αλλά και νέων έως πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών. Παρουσιάστηκαν επίσης αποσπάσματα από ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής τους.

Αν και για την ποιότητα της φετινής εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με βάση τα «τρέιλερ», ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Διαγόρας Χρονόπουλος, «προεξόφλησε» ότι ο φετινός ελληνικός «κινηματογραφικός» χειμώνας θα προσελκύσει το κοινό. Ο ίδιος επικεντρώθηκε στις προσπάθειες του Κέντρου για την προώθηση των ελληνικών ταινιών στις αίθουσες, ανακοινώνοντας την επέκταση του δικτύου διανομής του ΕΚΚ «Filmcenter», ίσως ακόμη και με μια αίθουσα σε κάποιο από τα «πολυ - σινεμά».

Περισσότερο «ρεαλιστής» ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χαιρετισμού του στη γνωστή, άθλια, κατάσταση της διανομής των ελληνικών ταινιών εντός και εκτός της χώρας, «φαινόμενο» που αποτελεί δεδομένη κατάσταση για όλη την Ευρώπη. Βέβαια, ο υπουργός έθεσε πολύ περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησε, γεγονός που προκύπτει από την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στον ανταγωνισμό του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού «προϊόντος» με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, καθαρά μέσα από τους «νόμους της αγοράς». Σημείωσε πάντως, πως τα «εναλλακτικά» δίκτυα διανομής μπορεί μεν να χρειάζονται, αλλά η αλλαγή του σημερινού «τοπίου» μπορεί να επέλθει μόνο με παρέμβαση στην κυρίαρχη εμπορική διανομή. Το πώς θα γίνει αυτό όμως δεν το είπε. Αντίθετα, είπε ότι πολύ σύντομα το ΥΠΠΟ θα ανακοινώσει σειρά μέτρων για την ενίσχυση της «εναλλακτικής» διανομής.

Ευτυχώς - γι' αυτόν - απέφυγε να αναφερθεί στην πολιτική της κυβέρνησης για την κινηματογραφική παιδεία, αφού το κοινό ήταν σχεδόν αμιγώς από το χώρο του κινηματογράφου, άρα «χορτασμένο» από υποσχέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ