Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τα χέρια σας στάζουν αίμα εργατών»

Απεργία χτες στο Ολυμπιακό Χωριό και διάβημα στο υπουργείο Εργασίας

Σκεπασμένος μ' ένα πανί ο τελευταίος νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό, ο Αλέξι Μπάτσι
Σκεπασμένος μ' ένα πανί ο τελευταίος νεκρός στο Ολυμπιακό Χωριό, ο Αλέξι Μπάτσι
Νέκρωσε χτες το «Ολυμπιακό Χωριό». Αυτή τη φορά από το αποφασιστικό απεργιακό «Ως Εδώ!» των ίδιων των οικοδόμων που αρνούνται να συνεχίσουν να ταΐζουν με ανθρώπινα κορμιά το Μινώταυρο της εργοδοσίας. Η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία. Κι ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής για τον προχτεσινό χαμό του 32χρονου οικοδόμου Αλέξι Μπάτσι, τον πέμπτο νεκρό στο συγκεκριμένο έργο.

Παράλληλα με την απεργία αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Αθήνας των Οικοδόμων, μαζί με δεκάδες εκπροσώπους συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (μαζί τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και ο δήμαρχος Κοκκινιάς Στέλιος Μπενετάτος) έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Η ηγεσία του είχε σπεύσει να εξαφανιστεί. Και μόνο όταν δηλώθηκε από τους συνδικαλιστές ότι δεν πρόκειται κανείς να φύγει, κλείστηκε συνάντηση για τις 3 το μεσημέρι.

Στη συνάντηση εμφανίστηκε χαμογελαστός κι απλώνοντας το χέρι για χειραψία σα να μη συμβαίνει τίποτα ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας. Για να εισπράξει από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλο μια απάντηση που εξέφραζε απόλυτα τους οικοδόμους, που χτες έθαψαν έναν ακόμα συνάδελφό τους: «Τα χέρια σας στάζουνε αίμα εργατών. Η εργατική τάξη θα πάρει στα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής της».

«Σας θεωρούμε δολοφόνους» συνέχισε ο Α. Ζαζόπουλος «και για αυτό δε σας δίνουμε το χέρι». Εκείνη τη στιγμή ο υφυπουργός τόλμησε να ψελλίσει ότι οι συνδικαλιστές δίνουν «παράσταση παρουσία των δημοσιογράφων» και αμέσως δύο μπράβοι του έσπευσαν να πετάξουν έξω από την αίθουσα τα συνεργεία του «Ρ» και του «902». Για να μην υπάρχει καταγραφή της ξετσίπωτης στάσης του.

Εξω από το υπουργείο, οι συγκεντρωμένοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με τον τηλεβόα καλούσαν το σύνολο των εργαζομένων να αντισταθεί και να αναπτύξει τους αγώνες του. Το σύνθημα στο μεγάλο πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας αναδείκνυε την άθλια πραγματικότητα στους χώρους δουλιάς: «Με αίμα εργατών χτίζετε τα έργα - Με αίμα εργατών ποτισμένα τα κέρδη τους».

Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση, ο Α. Ζαζόπουλος επανέλαβε ό,τι είπε η αντιπροσωπεία στον υφυπουργό: Οτι «η κυβέρνηση εξυπηρετεί με πάθος τα συμφέροντα των εργοδοτών. Οτι αυτοί οι δύο αποτελούν το δολοφονικό δίδυμο που εξοντώνει τους εργάτες. Οτι είναι κυβέρνηση δολοφόνων. Γι' αυτό ο κλάδος μας, ολόκληρη η εργατική τάξη δεν μπορεί να κάτσει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων. Κανένα από τα μέτρα που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα πάρει, δεν πήρε. Αντίθετα οι χώροι δουλιάς έχουν γίνει ακόμα περισσότερο γκιλοτίνες. Δε δεχόμαστε να μας δώσουν καμιά απάντηση. Ξέρουμε ότι η μόνη απάντηση που περιμένουμε από αυτούς είναι: Θάψτε τους νεκρούς σας. Ομως η εργατική τάξη δε θα δεχτεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα προχωρήσουμε σε νέους αγώνες και σε τέτοιες μορφές πάλης που κυβέρνηση και εργοδοσία θα τρίβουν τα μάτια τους».

Καταλήγοντας ο Α. Ζαζόπουλος τόνισε προς τους συγκεντρωμένους: «Ο κλάδος θα προχωρήσει άμεσα σε νέες κινητοποιήσεις. Ακόμα έχουμε μπροστά τη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή μας βρίσκεται στα χέρια μας και ότι θα πρέπει να την υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο. Πρέπει το σύνολο των εργαζομένων να καταλάβει ότι για να έρθει ένα καλύτερο αύριο, αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Οι κινητοποιήσεις που θα έρθουν να αποτελέσουν ένα νέο ξεκίνημα για την εργατική τάξη. Ολοι στο πόδι».

Στη συνέχεια ο Θ. Κούτρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ανέφερε ότι «σχεδόν καθημερινά εργαζόμενοι αφήνουν τη ζωή τους στους χώρους δουλιάς. Ηδη για το 2003 έχουμε πάνω από 100 νεκρούς συναδέλφους. Γι' αυτό το διαρκές έγκλημα υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι εργολαβίες, η καταπάτηση και των πιο βασικών δικαιωμάτων για την αύξηση των κερδών τους έχει αυτά τα αποτελέσματα. Συνένοχοι σε αυτή την κατάσταση είναι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και αλλού που "κλείνουν τα μάτια". Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ. Στις 23 Οκτώβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πάρει μια μεγάλη απάντηση καταδίκης της πολιτικής της καθώς και αυτοί που τη στηρίζουν, ΝΔ και ΣΥΝ. Αυτή η πολιτική δε σταματά, αν οι εργαζόμενοι δε συγκρουστούν με αυτή».

Η κυβέρνηση πριμοδοτεί την εντατικοποίηση της δουλιάς

Στην ανακοίνωση - καταγγελία, που μοίρασε το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τη διάρκεια της απεργίας για το νέο εργοδοτικό έγκλημα, αποκαλύπτεται η πραγματική αιτία των πέντε θανάτων στο έργο, σημειώνοντας: «Είναι η απάνθρωπη μανία του υπερκέρδους που έχει κυριεύσει τους εργοδότες, οι οποίοι σαν γνήσιοι καπιταλιστές δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των εργαζομένων, εντατικοποιούν τη δουλιά για να πιάσουν τους χρόνους και να εισπράξουν τα υπέρογκα πριμ που τους δίνει η κυβέρνηση».

Υπενθυμίζουμε ότι η Συγγραφή Υποχρεώσεων του έργου μεταξύ κυβέρνησης και κατασκευαστών για το Ολυμπιακό Χωριό προβλέπει την πριμοδότηση των εργοδοτών μέχρι και το ποσό των 4.200.000.000 δραχμών (περίπου δεκατρία εκατομμύρια ευρώ) για να τελειώσουν νωρίτερα το έργο. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ενισχύει παραπέρα την εργοδοτική ασυδοσία, καθώς δίνει στις κατασκευαστικές εταιρίες έναν ακόμα λόγο για να υπερεντατικοποιήσουν την εργασία, φθάνοντας σε σημείο εξάντλησης τους εργαζόμενους, ώστε να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Και φυσικά σε αυτά δεν υπολογίζονται τα επιπλέον χρήματα που θα εισπράξουν οι κατασκευαστές από τη μεγάλη υπέρβαση του προϋπολογισμού. Χρήματα που προέρχονται από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δηλαδή λεφτά των ίδιων των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλεί τους εργαζομένους να αντισταθούν, να αναπτύξουν τους αγώνες τους μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και «να καταδικάσουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, γιατί όλοι είναι συνυπεύθυνοι για τους εξήντα και πάνω νεκρούς που θρηνεί ο κλάδος μας, μόνο στην Αττική από το 2002 μέχρι σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ