Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συζητάνε για το πώς θα κάνουν πιο ισχυρό τον αγώνα τους

Την ερχόμενη Κυριακή, 19 του Οκτώβρη, η γενική συνέλευση του Συνδικάτου

«Κάθε συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων είναι ένας σημαντικός σταθμός στη δράση του». Ενας ακόμα σημαντικός σταθμός επιδιώκει η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας να αποτελέσει και η συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Οκτώβρη, στις 8.30 το πρωί στο Θέατρο «Περοκέ».

Στόχοι είναι μέσα από αυτή τη συνέλευση:

- Να δείξουν οι οικοδόμοι τη δύναμή τους που πολλαπλασιάζεται, όταν ξεπερνούν αναστολές και ενώνουν τη φωνή και τη δράση τους.

- Να φέρουν την πείρα από τις μάχες που έδωσαν όλο αυτό το διάστημα. Να αποφασίζουν μαζί για τα αιτήματα και τους αγώνες.

- Να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους, για το χτύπημα των δικαιωμάτων τους, σε οργανωμένη δράση.

Για τη σημασία αυτής της συνέλευσης, τα ζητήματα που θα αναδειχτούν και τα επόμενα αγωνιστικά βήματα που θα καθοριστούν μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Βακάλη, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Οπως σημειώνει ο Β. Βακάλης σήμερα υπάρχει μια επίθεση συνολικότερα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κλάδου, αλλά και συνολικά σε βάρος όλου του εργαζόμενου λαού. Αυτό ακριβώς θα απασχολήσει τη γενική συνέλευση. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση του εισοδήματος, την ανεργία, την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, την εντατικοποίηση της δουλιάς, το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ζητήματα που αφορούν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας. Και, βέβαια, αποκορύφωμα και συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι τα εργατικά ατυχήματα.

Οπως υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής ιδιαίτερα για το ζήτημα των ατυχημάτων γίνεται συστηματικά μια προσπάθεια συσκότισης της πολιτικής πλευράς του μεγάλου ζητήματος των εργατικών ατυχημάτων. Και εξηγεί ότι όταν το μεροκάματο της πλειοψηφίας των οικοδόμων μένει καθηλωμένο εδώ και χρόνια από τα 30 μέχρι τα 45 ευρώ, είναι ένα μεροκάματο ανίκανο να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες. Εκ των πραγμάτων, ο εργαζόμενος οδηγείται στην υπερωρία, στη δουλιά το Σαββατοκύριακο. Κάμπτονται οι αντιστάσεις του, όσον αφορά την επικινδυνότητα της δουλιάς. Με μαθηματική ακρίβεια τα ατυχήματα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο, λέει ο συνδικαλιστής. Υπεύθυνη για αυτό είναι η εργοδοσία που πατάει στην κυριολεξία τους εργαζόμενους για την αύξηση των κερδών της και η κυβέρνηση που παίρνει μέτρα, για να ικανοποιήσει αυτήν την απαίτηση της εργοδοσίας.

Κυρίαρχο ζήτημα της συνέλευσης θα είναι η συζήτηση για τις αιτίες και τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης. Και όπως ξεκαθαρίζει ο συνδικαλιστής, είναι καθαρό ότι τα αίτια βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται. Η «ανταγωνιστικότητα» που επικαλούνται σημαίνει κέρδη και ξανά κέρδη για το κεφάλαιο και για την εργατική τάξη σημαίνει εξαθλίωση, ακόμα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, σακάτεμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πρέπει να κατανοηθεί ότι το κεφάλαιο σήμερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις του από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτό, τονίζει ο συνδικαλιστής, πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους οικοδόμους, προκειμένου να δοθεί η μάχη για τη διαμόρφωση εκείνων των συσχετισμών που θα βάλουν φρένο σ' αυτήν την πολιτική και σε μια πορεία θα την ανατρέψουν.

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα αναδειχτεί είναι η αναγκαιότητα της αλλαγής των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Οπως σημειώνει ο συνδικαλιστής, σήμερα αυτή η πολιτική έχει συμμάχους τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. «Με αυτούς τους "ηγέτες" - λέει χαρακτηριστικά - δε γίνεται χωριό. Πρέπει να ανατραπεί ο συσχετισμός σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Οι οικοδόμοι στη συνέλευση θα συζητήσουν για τις δυσκολίες ανάπτυξης της πάλης και πως ο κλάδος θα πάει πιο μπροστά, πως πρέπει να το ξεπεράσει. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όπως είπε ο Β. Βακάλης, οι συνθήκες που ζει και δρα σήμερα ένας οικοδόμος. Οταν δουλεύει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, δεν υπάρχει περιθώριο για κοινωνική δράση. Δεν έχει περιθώριο να ασχοληθεί με την οικογένειά του. Αυτά είναι κατανοητά προβλήματα, ωστόσο η λύση δε βρίσκεται στην απομάκρυνση από τη δράση. Οσο θα κλείνεται ο καθένας στο πρόβλημά του, η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση με τις δίκες και καταδίκες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, του γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μια σειρά άλλων, επιδιώκει ακριβώς να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μη σηκώσουν κεφάλι. Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και είναι μήνυμα, όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, ότι όποιος παλεύει σε ταξική κατεύθυνση πρέπει να χτυπιέται. «Τα ζητήματα της ταξικής πάλης - σημείωσε - δε λύνονται ούτε στα δικαστήρια ούτε με νόμους. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις».

Η επίθεση συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, ότι δε θα συνεχιστεί ο αγώνας παράλληλα και για τα καθημερινά προβλήματα του κλάδου. Είναι απαραίτητο όμως σήμερα ο αγώνας να βγει και έξω από τα εργοτάξια, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Στα ζητήματα της δράσης, της οργάνωσης της πάλης, οι οικοδόμοι δίνουν τη μάχη καθημερινά. Η σημασία, ωστόσο, της συνέλευσης είναι να γενικεύσει αυτήν την πείρα που έρχεται από τα προβλήματα, αλλά και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, να βγάλει συμπεράσματα και στη συνέχεια να καθορίσει τα επόμενα πιο αποφασιστικά αγωνιστικά της βήματα.

Οπως αναφέρει και στο κάλεσμα - ανακοίνωση του Συνδικάτου πρέπει να κατανοηθεί ότι «η λύση βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα, στο αντιπάλεμα των δυσκολιών, για να κάνουμε το συνδικάτο μας ακόμα πιο μαζικό και δυνατό, για να διεκδικεί ακόμα πιο αποφασιστικά λύση για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους οικοδόμους και τις οικογένειές τους. Ενίσχυση του συνδικάτου σημαίνει, ενίσχυση του ΠΑΜΕ, του ταξικού κινήματος που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και συσπειρώνει τους εργαζόμενους ενάντια στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ