Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Καθ' οδόν: Στην Κεφαλονιά

Φόρεμα χορού του 1910, κεντημένο με πούλιες (Κοργιαλένειο Μουσείο)
Φόρεμα χορού του 1910, κεντημένο με πούλιες (Κοργιαλένειο Μουσείο)
Συνεχίζουμε το ευχάριστο οδοιπορικό μας, που άρχισε την περασμένη Κυριακή και τελειώνει σε λίγο, στο πανέμορφο νησί του Ιονίου. Ξεναγός μας και σήμερα η συνάδελφος Ελένη Αργυρίου, που, όπως μας είχε υποσχεθεί, θα μας συνοδεύσει στα Μουσεία της Κεφαλονιάς. Πάμε;

Για να δείτε ευρήματα από την Παλαιολιθική έως τη Ρωμαϊκή Περίοδο, θα πάτε στο Αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο Αργοστόλι.

Στην ίδια πόλη, υπάρχει η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις από το 16ο αι. έως σήμερα. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί θα θαυμάσετε τοπικές φορεσιές, ξυλόγλυπτα τέμπλα, λιθογραφίες, νομίσματα και άλλα εκθέματα που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων, αλλά και το ιστορικό παρελθόν του νησιού.

Αν δεν έτυχε να δείτε από κοντά απολιθώματα 250 εκατομμυρίων ετών (!) και συλλογές από όστρακα, θα σας δοθεί η ευκαιρία, αν πάτε στο χωριό Δαυγάτα, όπου βρίσκεται το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Αν πάλι βρεθείτε στο βορειότερο μέρος του νησιού, στο Φισκάρδο, υπάρχει το Ναυτικό - Περιβαλλοντικό μουσείο, στο οποίο υπάρχει συλλογή από χάρτες του 16ου - 18ου αι., όστρακα, πετρώματα, εκθέματα χλωρίδας και πανίδας καθώς και φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία του Φισκάρδου.

Στο νεοκλασικό κτίριο (του 1866) της οικογένειας Τυπάλδων - Ιακωβάτων στο Ληξούρι, στεγάζονται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, το μουσείο Τυπάλδων - Ιακωβάτων και αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή.

Στο νησί υπάρχουν πολλές εκκλησιές και μοναστήρια, με σημαντικότερο αυτό του Αγ. Γεράσιμου.

Αξιοθέατα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Στο γραφικό παραλιακό χωριό της Αγ. Ευφημίας, μπορείτε να θαυμάσετε τη ρωμαϊκή έπαυλη με το ψηφιδωτό δάπεδο. Την ύπαρξη ενός ισχυρού μυκηναϊκού κέντρου σηματοδοτούν οι αρχαίοι τάφοι στα Τζανάτα. Κοντά (πάνω από τον Ασπρογέρακα) σώζονται οι αρχαίοι προναοί, τα κυκλώπεια τείχη, λείψανα της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Κυκλώπεια τείχη της αρχαίας Σάμης σώζονται και στην ομώνυμη πόλη. Ενώ λείψανα της ακρόπολης της αρχαίας Πάλης σώζονται στη θέση Παλαιόκαστρο στο Ληξούρι. Ερείπια Δωρικού Ναού του Απόλλωνα, υπάρχουν στο ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου κοντά στη Σκάλα. Ενας ενετικός φάρος του 16ου αι. στέκει δίπλα στο φάρο του Φισκάρδου και ένας επίσης εντυπωσιακός φάρος - των Αγ. Θεοδώρων - στην περιοχή Φανάρι του Αργοστολιού.

Η επιβλητική και συνάμα μαγευτική παραλία του Μύρτου
Η επιβλητική και συνάμα μαγευτική παραλία του Μύρτου
Δυο μοναδικά κάστρα άξια επίσκεψης είναι το ενετικό στη χερσόνησο της Ασου (16ος αι.) και το βυζαντινό (με ενετικές παρεμβάσεις) του Αγ. Γεωργίου στα Περατάτα.

Ωρα για βουτιές, λιχουδιές
και διασκέδαση

Η μεγάλη ποικιλία σε παραλίες που υπάρχουν στο νησί, δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να διαλέξει εκείνη που του ταιριάζει.

Με το χάρτη ανά χείρας, καλό θα ήταν, αν προλάβετε, να επισκεφθείτε τις εξής: Μακρύς και Πλατύς Γιαλός κοντά στο Αργοστόλι. Η παραλία του Μύρτου αποτελεί μοναδική εμπειρία με εκπληκτική θέα (κοντά στην Αγ. Ευφημία). Στην ίδια περιοχή, οι παραλίες της Αγ. Παρασκευής, και το Καλό Λιμάνι. Πολύ όμορφο χωριό, οικιστικό πρότυπο με άριστη ρυμοτομία, είναι τα Κουρκουμελάτα, απ' όπου μπορείτε να ξεκινήσετε για τις υπέροχες κοντινές παραλίες της Αβύθου, του Αϊ- Χέλη και στις Αμμες.

Η παραλία του Λουρδά κοντά στα Βλαχάτα και το Τραπεζάκι αξίζουν πολλά. Οπως και εκείνες της Αγ. Κυριακής στο ομώνυμο χωριό, στον Καραβάδο του Αγ. Θωμά, στο Ληξούρι, στις παραλίες της Κουνόπετρας, του Ξι, του Μεγάλου Λάκκου, στα Λέπεδα και σ' όλες τις παράπλευρες.

Εκπληκτικές ακρογιαλιές «διαθέτουν» και οι περιοχές του Πόρου, της Σάμης, της Σκάλας και του Φισκάρδου.

Στον κόλπο του Φισκάρδου
Στον κόλπο του Φισκάρδου
Αν το ανήσυχο πνεύμα σάς κυριεύσει, τότε είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψετε ακόμα πολλές παραλίες και κολπίσκους που δε θα διαθέτουν κάποιες «ανέσεις»: καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες, των οποίων οι τιμές είναι τσουχτερές, από τη μία, και από την άλλη έχουν καταλάβει σε - πολλές περιπτώσεις - μεγάλο μέρος σε κάποιες από τις προαναφερόμενες παραλίες, κατά τη γνώμη μου αυθαίρετα.

Αν σας συναρπάζουν τα σπορ, τότε στην Κεφαλονιά θα μπορέσετε να κάνετε όλα τα θαλάσσια σπορ από σκι και αερόστατο μέχρι καταδύσεις. Επίσης, ιππασία, κυνήγι σε φάρμα με εκτροφείο θηραμάτων! Υπάρχουν και πίστες γκο καρτ.

Το νησί διαθέτει θέατρο, κινηματογράφο και αίθουσες τέχνης. Αξίζει να επισκεφθείτε το χώρο τέχνης «Πολύτροπον» στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου. Επίσης, στο νησί διοργανώνονται αξιόλογες εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και χορού, αθλητικές συναντήσεις καθώς και τοπικά πανηγύρια.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κρεατόπιτα και μπακαλόπιτα. Οι Κεφαλονίτες φημίζονται και για τα κρασιά τους, με κορυφαίο εκείνο από την ποικιλία της ρομπόλας. Και από παραδοσιακά γλυκά, άλλο τίποτα! Μάντολες, μαντολάτο, μπαρμπουλέ, παστέλι, παστοκύδωνο, αμυγδαλωτά, αμυγδαλόπιτα, γλυκά του κουταλιού. Μια επίσκεψη στα ζαχαροπλαστεία της «Βοσκοπούλας» (Αργοστόλι και Περατάτα) θα σας αποζημιώσει...

Οσο για τις βραδινές εξορμήσεις, η ποικιλία της νυχτερινής διασκέδασης είναι επίσης μεγάλη, κυρίως στο Αργοστόλι και στις μεγαλύτερες πόλεις.

Αν πάλι οι μέρες που θα παραμείνετε είναι αρκετές, μπορείτε εύκολα με μικρά φέρι μποτ να συνεχίσετε την περιήγησή σας στα όμορφα γειτονικά νησιά: Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα.

Καλά να περάσετε!


Η λιμνοθάλασσα του Κούταβου
Η λιμνοθάλασσα του Κούταβου

Φωτογραφία της Γέφυρας του Δράπανου στο Αργοστόλι, πριν το 1953 (Κοργιαλένειο Μουσείο)
Φωτογραφία της Γέφυρας του Δράπανου στο Αργοστόλι, πριν το 1953 (Κοργιαλένειο Μουσείο)

Ο χώρος τέχνης «Πολύτροπον» στο Κάστρο του Αγ. Γεωργίου στα Περατάτα
Ο χώρος τέχνης «Πολύτροπον» στο Κάστρο του Αγ. Γεωργίου στα Περατάτα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ