Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους ψήνουν... το λάδι στα χείλη

Σε δηλώσεις εντυπωσιασμού επιδίδεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας

Να καταλαγιάσουν τον κουρνιαχτό, με λίγα ψίχουλα επιδότησης, που θα δίνονται τμηματικά και κατόπιν μεγάλης ταλαιπωρίας, ψυχικής και σωματικής, των τίμιων ελαιοπαραγωγών - που έκαναν το λάθος και δούλεψαν σκληρά στα λιοστάσια τους, βγάζοντας πάνω από 500 κιλά λάδι - επιχειρούν στο υπουργείο Γεωργίας, με διάφορα «εκσυγχρονιστικά» κόλπα.

Οι ελαιοπαραγωγοί χωρίστηκαν από την κυβέρνηση σε τρεις κατηγορίες. Ετσι, περισσότεροι από 300.000 παραγωγοί, θα πρέπει να περάσουν από 40 κύματα για να πάρουν καμιά φορά την προκαταβολή της επιδότησης. Κι ενώ συμβαίνει αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, Β. Αργύρης, βγήκε χτες μετά από δημοσιεύματα του Τύπου να κάνει ανακοινώσεις. Ανακοινώσεις για να δημιουργήσει τις προσδοκώμενες για την κυβέρνηση εντυπώσεις εξαπάτησης, τόσο των ελαιοπαραγωγών όσο και της κοινής γνώμης, με στόχο την αποκόμιση των όποιων προεκλογικών οφελών προσδοκά η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός είπε χτες ότι άρχισαν οι πληρωμές σε 28.000 παραγωγούς από τις ΕΑΣ Αγρινίου, Πάτρας, Σητείας και Μεραμπέλου (οι παραγωγοί αυτοί αντιπροσωπεύουν μια επιδοτούμενη ποσότητα 11.500 τόνων). Ανέφερε επίσης πως έχουν ετοιμαστεί οι καταστάσεις για 278.000 παραγωγούς και αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι -δηλαδή τα κόσκινα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να προκύψει η επιθυμητή για την κυβέρνηση δήλωση παραγωγής στην ΕΕ των 458.000 τόνων- τότε θα πληρωθούν και αυτοί και θα πάρουν σειρά οι επόμενοι, που θα περάσουν λέει από πιο πολλά κόσκινα. Στα πλαίσια των δηλώσεων δημιουργίας εντυπώσεων και απόκρυψης των πραγματικών προβλημάτων που υπάρχουν με ευθύνη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, ο υφυπουργός ανέφερε πως μέχρι 10 Δεκέμβρη θα έχουν πάρει όλοι την προκαταβολή επιδότησης. Εξυπακούεται, για όσους έχουν δηλώσει πάνω από 500 κιλά, ότι δεν θα πληρωθούν με βάση τις ποσότητες που αιτήθηκαν για επιδότηση, αλλά με αυτές που θα τους βγάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαχωρισμός των ελαιοπαραγωγών σε τρεις κατηγορίες δεν έγινε στη βάση οι τίμιοι μικροί και οι απατεώνες μεγάλοι. Οι μικροί δηλαδή, όσοι έχουν κάτω από 500 κιλά, αποτελούν τον κράχτη για το ότι οι επιδοτήσεις καταβάλλονται κανονικά. Για τους υπόλοιπους το κόψιμο εκ των άνω θα γίνεται εξατομικευμένα, στο όνομα των εκ των υστέρων ελέγχων. Με βάση το σχέδιο αυτό που μεθοδεύεται από τον περασμένο Φλεβάρη, όσοι έχουν δηλώσει από 501 μέχρι 1.400 κιλά θα πρέπει να πληρούν μια σειρά όρους και προϋποθέσεις για την καταβολή της προκαταβολής επιδότησης. Για όσους έχουν δηλώσει πάνω από 1.400 κιλά τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Πάντως οι όροι και οι προϋποθέσεις τίθενται όχι τόσο για λόγους πραγματικών και ουσιαστικών ελέγχων και καταπολέμησης των «πανωγραψιμάτων», αλλά για λόγους επίτευξης των σχετικών κυβερνητικών σχεδιασμών δημιουργίας εντυπώσεων και να γίνουν οι 600.000 τόνοι, 458.000!

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πως η κυβέρνηση, και στην προκειμένη περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μαζί με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έκαναν ούτε τα αυτονόητα στο θέμα των ελέγχων. Εκτός αυτών, πρέπει να επισημανθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την αποδοχή του πενιχρού πλαφόν των 419.000, ενώ οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας σε λάδι είναι μεγαλύτερες. Και βέβαια η κυβέρνηση δε δείχνει την ίδια ευαισθησία και στο θέμα των εξευτελιστικών εμπορικών τιμών που δίνουν οι έμποροι - μεταποιητές, κερδοσκοπώντας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ