Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Ηρεμία» και κινήσεις εναντίον της αντιπολίτευσης

ΜΠΑΚΟΥ.--

Εύθραυστη ηρεμία επικρατούσε χτες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, μία μέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και οπαδών της αντιπολίτευσης στην πλατεία Ελευθερίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν δύο άτομα.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «η ειρήνη αποκαταστάθηκε» στην πρωτεύουσα, γεγονός που πάντως δεν τον εμπόδισε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αλίεφ χαρακτηριστικά δήλωσε ότι αυτοί που «προκάλεσαν» τις ταραχές θα λογοδοτήσουν, ενώ χτες το Κοινοβούλιο (χωρίς την παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης) ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ιγκμπάλ Αγκαζάντε, αρχηγού του κόμματος «Ουμίντ» (Ελπίδα). Ο Αγκαζάντε, που τελικά συνελήφθη, κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές για υποκίνηση βίας αφού χτες στη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών της αντιπολίτευσης είπε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για τη νίκη». Το κόμμα του Αγκαζάντε υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ισα Γκάμπαρ, ηγέτη του κόμματος «Μουσαβάτ» (Ισότητα). Επίσης, συνελήφθη και ο υπαρχηγός του Γκάμπαρ, Σουλκχαντίν Ακχμπέρ. Τέλος, στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης, οι βουλευτές υπερψήφισαν απόφαση που αποδίδει την ευθύνη για τα επεισόδια στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης -«Μουσαβάτ», «Ουμίντ» και Δημοκρατικό Κόμμα - και καλεί τις δικαστικές αρχές να αναλάβουν δράση...

Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, 196 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ επίσης ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περίπου 300 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ