Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΙΣΡΑΗΛ
Αμερικανικές επιφυλάξεις, ισραηλινές απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αργά χτες το βράδυ Ιρανός αξιωματούχος θα παρέδιδε σε επιθεωρητή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης την «επίσημη διακήρυξη» του Ιράν με την οποία αποδέχεται τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, καθώς και την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την ιρανική ηγεσία, η Τεχεράνη έχει, ήδη, αρχίσει να δίνει πληροφορίες και να απαντά στα ερωτήματα που έχει θέσει η ΔΕΑΕ ενώ, πιθανότατα, την επόμενη βδομάδα θα υπογράψει ένα προσχέδιο συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη αποδοχή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, διευκρίνισε ότι θα προσκομίσει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία, ενώ ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε τις «ειρηνικές προθέσεις» της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι σημαντική είναι η πρόοδος στην επιστήμη και στην τεχνολογία και όχι στα όπλα.

Ενώ η ΕΕ και ιδιαίτερα οι ηγεσίες των τριών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), που προχώρησαν στην, πραγματικά, πρωτότυπη διπλωματική τους πρωτοβουλία για κοινή επίσκεψη στην Τεχεράνη «πανηγύριζαν» την επιτυχία τους, η Ουάσιγκτον επέμενε ότι έχει γίνει «μια πολύ θετική εξέλιξη», αλλά συμπλήρωνε ότι «είναι επιφυλακτική όσον αφορά στην πρόθεση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Αντίθετα, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Αβραάμ Ζεεβί, ο οποίος, μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή της Κνεσέτ, υποστήριξε ότι το πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα του Ιράν «θα έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή εντός 10 μηνών». Ο Ζεεβί τόνισε ότι «τότε η διπλωματία δε θα μπορεί να σταματήσει τίποτε» και συμπλήρωσε ότι «αν καταστεί αναγκαίο και αποτύχει η διπλωματία, το Ισραήλ μπορεί να αναλάβει να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο». Μετά από αυτά τα σχόλια, ο ισραηλινός Τύπος θύμιζε, χτες, ότι το 1981 ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο στο Οσιράκ, και ότι, μόλις την περασμένη βδομάδα, διαρρεόταν ότι το Ισραήλ προχώρησε σε τροποποίηση πυραύλων, τους οποίους μεταφέρουν υποβρύχια, έτσι ώστε να φέρουν πυρηνική γόμωση, συμπεραίνοντας ότι «πλέον το Ισραήλ μπορεί να πλήξει με πυρηνικά το Ιράν, από αέρος, εδάφους και θαλάσσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ