Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες

Το «συμμετοχικό κράτος» που ευαγγελιζόταν ο Πρόεδρος της Κολομβίας και προωθούσε διά μέσω του δημοψηφίσματος, μεταφέρθηκε στα «προσεχώς»...

Από τα 15 ερωτήματα που τέθηκαν και αφορούσαν στη συνολική αναδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας της Κολομβίας, υπερψηφίστηκαν μόνο τα 4. Τα υπόλοιπα απλώς δεν έλαβαν τον αναγκαίο αριθμό ψήφων, δηλαδή τουλάχιστον το 1/4 του εκλογικού Σώματος.

Ουσιαστικά, η αποτυχία της κυβέρνησης Ουρίμπε είναι νίκη όλων των δυνάμεων που αγωνίζονταν να κηρυχτεί άκυρο. Των δυνάμεων που εξέλεξαν την επομένη, κατά τη διενέργεια των τοπικών εκλογών, και το νέο δήμαρχο της Μπογκοτά, Λουίς Εδουάρδο Γκαρσόν, επί μία εξαετία πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης εργαζομένων - CUT.

Δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στην τυπικού είδους αναπροσαρμογή, που ήδη, έχει καθυστερήσει στην Κολομβία, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά της ύπαρξης μίας πολύ ισχυρής κοινωνικής, πολιτικής σύγκρουσης και του ένοπλου αγώνα.

Εάν θεώρησε ο Ουρίμπε ότι κηρύσσοντας τον «πόλεμο κατά των ανταρτών» με την καθοδήγηση και τις ευλογίες των ΗΠΑ, ειδικά στο νέο παγκόσμιο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τα πάντα «θα σωπάσουν» μπροστά στον τρόμο, έσφαλε. Οι Κολομβιανοί του έδωσαν απάντηση. Εκείνος μετρά τις «πληγές» του και οργανώνει την αντεπίθεση. Ηδη ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας και προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Το σχέδιο Ουρίμπε θα συνεχίσει να προωθείται μέχρι να ενσωματωθεί η Κολομβία στην κοινωνία της αγοράς και φυσικά στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) ή μέχρι να τον σταματήσουν...


Χρ. Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ