Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπερκέρδη και υποκουλτούρα

«Ανθεί» η κερδοφορία του οπτικοακουστικού κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο «παγκόσμιο ρεκόρ», που κατέγραψαν οι εισπράξεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας το 2002.

Σύμφωνα με το BBC, κατά το 2002, οι εισπράξεις των κινηματογραφικών αιθουσών σε όλο τον κόσμο ανήλθαν στα 20,4 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικά οι βρετανικές αίθουσες είχαν πέρσι την καλύτερη χρονιά τους από το 1971, καθώς τα εισιτήρια που κόπηκαν φτάνουν τα 176 εκατομμύρια! Αναλογικά δηλαδή, κάθε Βρετανός παρακολούθησε κατά μέσο όρο περίπου τρεις ταινίες. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν στατιστικό φορέα για τις κινηματογραφικές αίθουσες, κάθε Αμερικανός παρακολούθησε περισσότερες από έξι κινηματογραφικές ταινίες!

Στην Ισλανδία, όπου υπάρχει το τρίτο πιο ακριβό εισιτήριο στον κόσμο (7,62 δολάρια) κάθε Ισλανδός ξόδεψε, κατά τη διάρκεια του χρόνου, τουλάχιστον 41 δολάρια για να παρακολουθήσει ταινίες. Η Ιαπωνία με 9,78 δολάρια αντίτιμο εισιτηρίου είναι πρώτη και η Ελβετία με 8,95 δολάρια είναι δεύτερη. Στη Βρετανία το εισιτήριο στοιχίζει κατά μέσο όρο 6,45 δολάρια, ενώ τα δύο τρίτα των αιθουσών είναι πολυκινηματογράφοι. Στις ΗΠΑ το εισιτήριο κοστίζει 5,81 δολάρια και οι πολυκινηματογράφοι (multiplex) αποτελούν το 80% των αιθουσών!

Η «κονσερβοποίηση» της διανομής μέσω των πολυκινηματογράφων - σε συνδυασμό με τις τεράστιες διαφημιστικές δυνατότητες των εταιριών παραγωγής που «εξορίζουν» ουσιαστικά τις ανεξάρτητες ταινίες από τις αίθουσες - αφορά και στο περιεχόμενο των ταινιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, στην πρώτη θέση του αμερικανικού box office για δεύτερη συνεχή εβδομάδα βρίσκεται η παρωδία των ταινιών τρόμου «Scary Movie 3», με σύνολο εισπράξεων 21,1 εκατομμύρια δολάρια! Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα στούντιο «Ντίσνεϊ» με τη νέα τους ταινία με 18,5 εκατομμύρια δολάρια και στην τρίτη θέση βρίσκεται η επανέκδοση της ταινίας τρόμου «Ο Μανιακός δολοφόνος με το πριόνι». Ακολουθούν ένα αθλητικό δράμα και ένα δικαστικό δράμα. Συνεπώς, οι κινηματογραφιστές μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν παρά να χαίρονται με αυτήν την επιστροφή του κοινού στον κινηματογράφο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ