Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
«Περιορισμένη η ανεξαρτησία » του ΕΣΡ

«Περιορισμένη» χαρακτήρισε την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης κατά τη χτεσινή παρουσίαση των βιβλίων των εκδόσεων «Σάκκουλα» «Το δίκαιο των ΜΜΕ» του Ιωάννη Καράκωστα και «Η νομοθεσία των ΜΜΕ» (β' έκδοση) των Ιωάννη Καράκωστα και Αθανασίου Τσεβά. Δύο βιβλία που αποτελούν «εργαλεία» για κάθε ενδιαφερόμενο για τα ΜΜΕ.

Η παρουσίαση των βιβλίων έγινε από τους Νίκο Αλιβιζάτο, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Παξινό.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κεφάλαια του βιβλίου του Ιωάννη Καρακώστα, επικεντρώνοντας συγχρόνως την ομιλία του και σε θέματα που αφορούν στο ΕΣΡ. Μίλησε για «εγγενείς δυσκολίες» που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ, τονίζοντας παράλληλα ότι «δε θα πρέπει κανείς να νομίσει ότι το ΕΣΡ είναι ένα όργανο εντελώς ανεξάρτητο», η «ανεξαρτησία» του, είπε, «είναι περιορισμένη», επικαλούμενος μεταξύ άλλων τον τρόπο που εκλέγεται αλλά ουσιαστικά και την «εμπλοκή» του υπουργείου Τύπου και με τα ΠΔ που εκδίδονται από τον υπουργό Τύπου. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των διαφημίσεων που αποτελεί «σπουδαιότατο πόρο» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι προσπαθούν να παραβιάζουν τους υφιστάμενους κανόνες και μάλιστα «βαφτίζουν τις διαφημίσεις ως τηλε-πωλήσεις» προκειμένου να μην «υπόκεινται» στους περιορισμούς των νόμων.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος που υπήρξε και μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το 1989, αναφέρθηκε στους ισχύοντες νόμους, λέγοντας ότι υπάρχουν «διατάξεις σκοτεινές και δυσεφάρμοστες», ενώ στη συνέχεια φωτογραφίζοντας προφανώς τον Γ. Μπόμπολα που είναι μέτοχος στο MEGA, έθεσε προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ το ερώτημα πώς μπορεί ένας μεγαλοεκδότης που είναι και εργολάβος δημοσίων έργων να είναι μέσω της συζύγου και των παιδιών του «μέτοχος σε κανάλι που έρχεται δεύτερο σε θεαματικότητα». Θέμα επίσης τέθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί τηλεοπτικές άδειες.

O Ιωάννης Λασκαρίδης απαντώντας στον Ν. Αλιβιζάτο, αφού έκανε λόγο για τις άδειες που δόθηκαν σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς την 1 Σεπτέμβρη του 1999 (από τον τότε υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα) είπε πως το ΕΣΡ θέλει να ξεκαθαρίσει το «απαράδεκτο» ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μίλησε για τις άδειες που το ΕΣΡ επιθυμεί να τις δώσει όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά συγχρόνως ανέφερε ότι «φοβούμαστε την εμπλοκή». Για το θέμα της διαπλοκής και των συγγενικών προσώπων που μπορούν να είναι μέτοχοι στα ΜΜΕ, επανέλαβε ότι το ΕΣΡ είχε θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου, αλλά τελικά δεν έγινε αποδεκτό από όλα τα μέλη. Σε σχέση με τους αχυράνθρωπους στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, επανέφερε ότι «δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε φήμες» γιατί το «ΣτΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί τη φήμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ