Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΙΚΑ
Κυνικοί κι αδίστακτοι!

Ολα τα αποθεματικά του ΙΚΑ παίζονται στον τζόγο του χρηματιστηρίου, ομολόγησε χτες κυνικά ο διοικητής του Ιδρύματος

«Το σύνολο σχεδόν των αποθεματικών του ΙΚΑ είναι στο χρηματιστήριο»! Αυτό ομολόγησε κυνικά χτες ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, αποκαλύπτοντας σε όλες του τις διαστάσεις το έγκλημα που συντελείται σε βάρος και του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Ρίχνουν τα χρήματα του ΙΚΑ στον τζόγο, υποχρεώνοντάς το να δανείζεται και διακυβεύουν τις συντάξεις και την περίθαλψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, για να στηρίξουν τις... επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι τόσο αδίστακτη η κυβέρνηση, που παραβιάζει ακόμα και αυτά τα όρια που η ίδια έχει θέσει με νόμο που ψήφισε.

Μόλις προχτές ο υπουργός Εργασίας «άστραφτε και βρόνταγε» και ισχυριζόταν πως μόλις το 12% της περιουσίας των Ταμείων παίζεται στο χρηματιστήριο. Μάλιστα σε επισήμανση του «Ρ» ότι με βάση στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης είχε ξεπεραστεί και το όριο του 20% που θέτει ο νόμος 2676/99, ο υπουργός απάντησε πως «έγινε κάποιο λάθος στον κοινωνικό προϋπολογισμό»!!!

Χτες ο Μ. Νεκτάριος αποκάλυψε ότι σήμερα το ΙΚΑ έχει «130 δισ. δραχμές στο χρηματιστήριο και αυτό είναι σχεδόν το σύνολο των αποθεματικών του». Είπε πως «επειδή οι επενδύσεις είναι σε blue chips, δηλαδή σε τραπεζικές μετοχές, ΟΤΕ και άλλες ανάλογες, η πτώση ήταν πολύ μικρή, δηλαδή έχουν χαθεί 4 -5 δισ. δραχμές». Ισχυρίστηκε ότι όλα έχουν γίνει με πλήρη διαφάνεια, παραπέμποντας σε αποφάσεις έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και ότι «υπήρχε μικρός αριθμός μετοχών στο παρελθόν που με διάφορες αυξήσεις κεφαλαίων κλπ. έφτασε στα 130 δισ. δρχ.».

Υπεραμύνθηκε επίσης της κατάθεσης όλων των αποθεματικών του ΙΚΑ στον τζόγο, όταν γνωρίζει πως το ΙΚΑ επειδή δεν είχε να καταβάλει τα δώρα Χριστουγέννων στους 850.000 συνταξιούχους του, υποχρεώθηκε να πάρει και νέο δάνειο 23 δισ. δραχμών, με δυσμενείς όρους.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ, μας δήλωσε σχετικά: «Οι ΕΣΑΚίτες εκπρόσωποι στη διοίκηση του ΙΚΑ έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική μας αντίθεση στο να παίζονται τα αποθεματικά του στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Ο νόμος επιτρέπει να παίζεται το 20% της περιουσίας του και τώρα πληροφορούμαστε ότι τα έχουν παίξει όλα. Αυτό είναι και παράνομο. Οπως ο ίδιος ο Μ. Νεκτάριος είχε ομολογήσει σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ, στόχος είναι να απαλλαγεί το κράτος από τη χρηματοδότηση των Ταμείων, γιατί το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να πω ότι τις αποφάσεις για μετοχές, όπως και την απόφαση για τη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας που θα παίζει τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο, την ψήφισαν οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης". Εμείς καταγγείλαμε αυτές τις μεθοδεύσεις, ότι πρόκειται για χρήματα των ασφαλισμένων. Δεν μπορούν να διακινδυνεύουν να μείνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι χωρίς γιατρό και φάρμακα. Το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων τα στέλνουν στα χρηματοκιβώτια των αετονύχηδων της οικονομικής ολιγαρχίας. Μας λένε ότι κερδίζουν τάχα τα Ταμεία, όμως στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ δεν αναγράφεται κανένα τέτοιο έσοδο, ενώ υποχρεώθηκε και να δανειστεί. Ποιος διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα; Ο υπουργός δήλωνε ότι, δήθεν, αν δεν είναι ομόφωνη η απόφαση του ΔΣ των Ταμείων δεν προχωρά η αγορά μετοχών. Καλούμε τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους να τα πάρουν όλα αυτά υπόψη πηγαίνοντας στην κάλπη και με την ψήφο τους να αποτρέψουν το έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ