Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ζητάει και τα ρέστα!

Με κύριο όπλο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την οποία υπερασπίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ζητά την ψήφο των εργαζομένων ο Γερ. Αρσένης, αλλά - για καλό και για κακό - εξάγγειλε και τον αριθμό των φετινών εισακτέων...

Προκλητικός στην υπεράσπιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, σε συνέντευξη Τύπου, που, υποτίθεται, επιχείρησε να απαντήσει στην εξαγγελία του Κ. Καραμανλή για κατάργηση των εξετάσεων της Β` Λυκείου. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των εξετάσεων, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο λόγος που γίνονται είναι για να εξοικειωθεί ο μαθητής με το είδος των εξετάσεων που θα αντιμετωπίσει στη Γ` Λυκείου και να «αξιολογήσει τον εαυτό του».

Ο υπουργός Παιδείας, δήθεν, ήθελε να απαντήσει στη ΝΔ, που, έτσι και αλλιώς, με την «κριτική» της θίγει επουσιώδη ζητήματα και συνυπηρετεί τη λογική της κυβέρνησης για εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου για στροφή στην κατάρτιση και λιγότερη γενική παιδεία. Εκεί που επικέντρωσε τα «πυρά» του, ήταν στο ζήτημα των εξετάσεων, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι εξετάσεις της Β` Λυκείου δε δημιουργούν πρόβλημα στην προαγωγή των μαθητών, καθώς αυτοί προάγονται με μέσο όρο στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα 9,5 και ότι οι όροι προαγωγής είναι σήμερα «επιεικέστεροι».

Το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε και χτες ανέτοιμο να ανακοινώσει το ποσοστό θέσεων για τους υποψηφίους που διαγωνίζονται στα μέσα του Μάη με το σύστημα των δεσμών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί μετά τις εκλογές. Με αφορμή αυτό, ωστόσο, ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, που θα φτάσει τις 85.531. Πρόκειται για άλλη μία προεκλογική εξαγγελία, με σκοπό να συγκαλύψει τους ταξικούς φραγμούς που διευρύνθηκαν με τη μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Παιδείας είπε, επίσης, ότι το σχολικό έτος θα τελειώσει στις 22 Ιούνη, οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Β` και Γ` Λυκείου θα ξεκινήσουν στα τέλη του Μάη και το τεστ δεξιοτήτων για τη Γ` Λυκείου θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη και θα επαναληφθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα, που θεσμοθετεί τις εξαγγελίες για καθιέρωση του 9,5 ως μέσου όρου προαγωγής, τη διαφορά μεταξύ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας, που θα μετρά προς όφελος του μαθητή στις 5 μονάδες, από 3 που ήταν κλπ.

Ουσιαστικά, για μια ακόμα φορά, το υπουργείο Παιδείας έκανε σαφή την απόφαση να συνεχίσει αμετακίνητα την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που οδηγεί σε αποψίλωση του Λυκείου. Μάλιστα, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές θα προωθηθεί και το νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά και την Πανεπιστημιακή Ερευνα, το οποίο προχωρά την αντιδραστική αναδιάρθρωση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είπε επίσης ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο για εκκλησιαστικά θέματα, που, ανάμεσα σε άλλα, θα δίνει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να φτιάχνει πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ