Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Στο βιβλίο είναι το μυστικό... »

«Ημουν ανήσυχος και είχα περιέργεια μεγάλη. Καθόμουν στα πόδια του γερο - σοφού και τον άκουγα να τραγουδάει. Με το τραγούδι του, οι πέτρες γίνονταν τόσο ελαφριές, που επέπλεαν στο νερό. Τραγουδούσε και τα νησιά ταξίδευαν στο κύμα. Τραγουδούσε και τ' αστέρια κολυμπούσαν στον ουρανό. Τα πάνω - κάτω έφερνε με το τραγούδι του. "Πότε θα γίνω μάγος πραγματικός;" ρώτησα τραβώντας την άκρη της βελούδινης κάπας του μάγου. "Σύντομα", είπε εκείνος και συνέχισε να τραγουδάει... "Πότε θα γίνω..." άρχισα. Τότε ο γερο - σοφός έσκυψε κι έβγαλε ένα βιβλίο από το σακούλι του. Χαμογέλασε με νόημα και είπε: "το μυστικό είναι στο βιβλίο, το βιβλίο είναι το μυστικό"».

Με αυτό το μήνυμα της Φινλανδής συγγραφέως παιδικών βιβλίων Hannele Huovi προς τα παιδιά όλου του κόσμου και με την ανάλογη αφίσα, θα γιορταστεί αύριο η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου. Η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε το 1966 από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, επειδή η 2η Απρίλη είναι και η γενέθλια μέρα του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Η οργάνωση αναθέτει κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα τη δημιουργία του μηνύματος και της αφίσας και έτσι φέτος ήταν η σειρά της Φινλανδίας.

Στην Ελλάδα, η μέρα αυτή θα γιορταστεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με εκδήλωση στο «Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν» (Μ. Αυρηλίου 5, Πλάκα), αύριο, στις 11 π.μ. Πρόκειται για μια παράσταση - θεατρικό παιχνίδι, όπου η ηθοποιός Ευδοκία Στατήρη θα δραματοποιήσει μαζί με παιδιά το μήνυμα, ενώ συγγραφείς παιδικών βιβλίων θα συνομιλήσουν με μικρούς αναγνώστες.

Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου, στις 7 μ.μ., όπου θα απονεμηθούν τα ετήσια λογοτεχνικά βραβεία του Κύκλου, καθώς και βραβεία για την καλύτερη βιβλιοθήκη ακριτικής περιοχής, τον Ελληνα δάσκαλο και το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Εκδηλώσεις θα γίνουν και στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ