Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι καταγγέλλουν οι αστυνομικοί

«Δεν έχουμε δει ποτέ γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας, που να λέει καθαρά και ξάστερα πως δεν υπάρχει πρόβλημα»

Αρκετές καταγγελίες, για την τοξικότητα των χημικών, έχουν γίνει και από τους ίδιους τους αστυνομικούς που χειρίζονται τα όπλα. Παρά το γεγονός ότι παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Πόσο μάλλον για τους διαδηλωτές...

Στο 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που έγινε πριν από μερικούς μήνες, ο ανθυπαστυνόμος Σπύρος Κορίζης είχε τονίσει πως είναι θύμα των χημικών που είχαν χρησιμοποιηθεί σε διαδηλώσεις στο Λαύριο πριν πολλά χρόνια. Ο αστυνομικός είχε υπηρετήσει πάνω από δύο χρόνια στα ΜΑΤ ως χειριστής εκτοξευτήρα χημικών. Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί εγχειρήσεις στη ρινική κοιλότητα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης, είχε αναφέρει πως το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας τότε «άνοιγε» για τους αστυνομικούς. Πέντε μήνες μετά, γεύτηκαν και οι ίδιοι τα αποτελέσματα των χημικών. Λίγες μέρες μετά τα επεισόδια της 9ης του Οκτώβρη με άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης να χτυπούν τους συναδέλφους τους έξω από το υπουργείο Οικονομίας, οι ίδιοι συνδικαλιστές διαμαρτύρονταν πως δέχτηκαν επίθεση με υπερβολική χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Προφανώς, όμως, ξεχνούν την καταστολή της διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου το 1999, ακόμα και τα επεισόδια την περίοδο των εξετάσεων του ΑΣΕΠ με τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Στο πρώτο ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ, άλλος συνδικαλιστής, κατήγγειλε πως υπάρχουν προς χρήση στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. χημικά αέρια που έχουν λήξει από το 1962. Αλλος συνδικαλιστής είχε πει πως τα φίλτρα στα όπλα δεν αλλάζονται με τη συχνότητα που επιβάλλεται. Παρ' όλα αυτά καμία απάντηση δε δόθηκε για αυτά τα θέματα από τους υπεύθυνους.

Πέρα από αυτά τα περιστατικά, υπάρχουν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ, Γιάννη Μακρή, το 1998 που δίνουν μια ακόμα πτυχή για τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί από αυτά. «Ακόμα και μέσα στα λεωφορεία μετακίνησης των Δυνάμεων, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια διαρροή από τα κουτιά στα οποία φυλάσσονται αυτά τα χημικά. Σε παλιότερη συνάντησή μας με τον υπουργό είχαμε αναφερθεί και σ' αυτό».

Παράλληλα, είχε τονίσει πως δεν τους έχει δοθεί επίσημη απάντηση για τα συστατικά που περιέχονται στα δακρυγόνα. «Δεν έχουμε δει ποτέ γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας που να λέει καθαρά και ξάστερα πως δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο ίδιος δηλώνει στο «Ρ» πως το 2001 είχε γίνει μια προσπάθεια από την ΠΟΑΣΥ, προκειμένου να υπάρξει ανάλυση, χωρίς όμως να σταλεί δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Ετσι, οι προσπάθειες τελείωσαν εκεί. Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί πως το Χημείο δεν είναι «καθαρά» ανεξάρτητος φορέας από την κυβέρνηση και δύσκολα μπορούν να απαντήσουν για τόσο σοβαρά ζητήματα. Από την άλλη, δεν αναγνωρίζεται και δε χρηματοδοτείται καμία ανάλυση άλλων φορέων, όπως του Πολυτεχνείου και του «Δημόκριτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ