Σάββατο 1 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
θα 'θελα να!..

Αυτή την εποχή δε ζήλεψα τίποτα άλλο. Θα 'θελα να 'μουν αγρότης. Τι χαράς ευαγγέλια. Τι ζωή χαρισάμενη είναι αυτή; Τι πλούτος, τι ομορφιά; Τι ελαιώνες, τι αμπελώνες, τι πορτοκαλεώνες, τι σιτοβολώνες; Χαρά Θεού. Και το νεράκι γάργαρο να κυλάει ονειρεμένα πλάι σε κατάσπαρτα καταπράσινα φυτά και δάση. Εκείνα τα μηχανήματα, εκείνα τα τραχτέρια, τ' αλόγατα, τα πανάκριβα φορτηγάκια - τσάμπα πράμα.

Κι αν τύχει κι αρρωστήσεις; Τι νοσοκομεία, τι γιατρεία. Σε κάθε αγρότη ισοδυναμεί ένας γιατρός και δυο νοσοκόμες. Κι όσο για φάρμακα; Τίποτα καλέ. Πάμφηνα. Σχεδόν τσάμπα. Χωρίς καμιά ταλαιπωρία. Σε παρακαλάνε κιόλας.

Οσο για την αγροτοσύνταξη, αυτή κι αν είναι πλουσιοπάροχη. Μέχρι που σου 'ρχεται να τα παρατήσεις όλα και να συνταξιοδοτηθείς πρόωρα, πριν καν πατήσεις τα πενήντα. Και μην πάει ο νους σας σε τίποτα «αγροτοδικεία», σε τίποτα τραχτέρια που κλείνουν δρόμους, σε τίποτα λάστιχα σκασμένα. Στα ενεχυροδανειστήρια, στα χρέη στην Αγροτική που σε πνίγουν. Στις ποσοστώσεις, στο μπαμπάκι, στα τεύτλα, το λάδι, στη σταφίδα, στο κρασί, που λιγοστεύουν και χάνονται. Μην πάει ο νους σας στο γάλα, που χύνεται στο δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τους φτωχούς κι ανυπεράσπιστους κτηνοτρόφους. Μην πάει ο νους σας στις χωματερές και τους σκουπιδότοπους. Αυτά είναι κακοήθειες, αυτές είναι προβοκάτσιες, που γεννιούνται μόνο στο μυαλό ορισμένων παλαιοκομμουνιστών.

Ασε τα ΚΑΠΗ... Εκεί μέσα ντρέπεσαι να πατήσεις το πόδι σου, αστράφτουν. Τι περιποίηση... το ταβλάκι σου, το φασκομηλάκι σου, το τζάκι τ' αναμμένο. Ο βοριάς που σφυρίζει, τα άλογα που καλπάζουν και συ, γεμάτος καμάρι, ατενίζεις τα ευτυχισμένα σου γηρατειά. Σου 'ρχεται να πάρεις το ψαροκάικο για τσάρκα. Και θα 'μουνα - λέει - και πολύ ευχαριστημένος να με 'παιρνε και μένα η τηλεόραση και να 'λεγα: «Να, δείτε με... είμαι ο τάδε... και δε θα ντρεπόμουν - παίρνω και το ΕΚΑΣ κι είμαι πλούσιος και τρισευτυχισμένος». - Θα σκάγανε οι άλλοι στον καφενέ - χάρη στο... να μη πω τη λέξη και μαγαριστώ. Και το μάτι μου παίρνει (να διασχίζει την οθόνη) εκείνη την παγερή φυσιογνωμία με το υποχθόνιο χαμόγελο!

Και μην πάει ο νους σας σε τίποτα απόμαχους της δουλιάς, που λοιδορούνται και προπηλακίζονται, που κατεβαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας ένα γιαούρτι. Μην πάει ο νους σας σε τίποτα συνταξιούχους, που σπρώχνονται χωρίς ίχνος ντροπής, από τα ΜΑΤ και τους άλλους παρατρεχάμενους. Μην πάει ο νους σας σε τίποτα ατέρμονες ουρές θλιβερών ιατρείων του ΙΚΑ από τα μαύρα ξημερώματα, περιμένοντας μέσα στο κρύο.

Μην πάει ο νους σας στις ουρές των ανέργων, στα παγκάκια και τα πεζόστρατα των ζητιάνων. Στα παιδιά με τα διπλώματα, που κουβαλάνε πίτσες με τα ποδήλατα. Μην πάει ο νους σας στα παιδιά, που βρίσκονται πεθαμένα στ' αλσύλλια με μια σύριγγα στο πλάι. Μην πάει ο νου σας στα παιδιά που μανταλώνουν σχολεία και όνειρα, διεκδικώντας δικαιότερη μάθηση.

Αυτά είναι βρωμιές και κακοήθειες, αυτά συμβαίνουν στο μυαλό των κομμουνιστών, που αναπολούν - μια και βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας - το παρελθόν των μπουντρουμιών και της εξορίας.

Το άσπρο - μαύρο. Τα φωτισμένα μυαλά της απάτης και της διαστρέβλωσης. Χωρίς τσίπα και χωρίς ντροπή. Λες κι ο κόσμος ζει σ' άλλον πλανήτη. Δεν έχει μνήμη, δεν έχει κρίση, δε βλέπει, δεν ακούει, δεν αισθάνεται.

Μαύρο λοιπόν, μαύρο κατάμαυρο, γιομάτο φούμο. Και κόκκινο, κόκκινο δαγκωτό, μπας και δούμε άσπρη μέρα.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ