Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της ιρανικής πόλης Μασίντ Σολεϊμάν (480 χλμ. νοτιοδυτικά της Τεχεράνης) αναγκάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας να εκκενώσουν τα σπίτια τους εξαιτίας μεγάλης διαρροής πεπαλαιωμένου υπόγειου αγωγού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, πολλές εκατοντάδες παιδιά και ηλικιωμένοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την ανανέωση της άδειας χρήσης της αμερικανικής βάσης στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας - μιας από τις μεγαλύτερες βάσεις του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή - συζήτησε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Μαρκ Γκρόσμαν, με Τούρκους επιτελικούς αξιωματούχους και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε χτες στο Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο. Νωρίτερα, ο Μπους είχε εκδώσει μια, υποτίθεται, κατευναστική προς το Πεκίνο ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «δεν υποστηρίζει» την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Ειδικοί στα του Λευκού Οίκου εξηγούσαν ότι οι λέξεις επιλέχτηκαν προσεκτικά: Το «δεν υποστηρίζει» αφήνει να εννοηθεί ότι δε θα «αντιταχθεί» σε κάτι τέτοιο στο μέλλον...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε 14 νεκρούς και 43 τραυματίες ανέρχεται ο απολογισμός της πτώσης λεωφορείου σε χαράδρα στο Θιβέτ. Το όχημα, στο οποίο επέβαιναν 64 άνθρωποι - 20 περισσότεροι από όσους καθήμενους μπορεί να μεταφέρει - έπεσε σε χαράδρα 30 μέτρων τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πιθανά νέα συμβόλαια πώλησης όπλων και για τη «σύσφιξη των διμερών σχέσεων» συζήτησε ο «πρωθυπουργός» του Πακιστάν, Ζαφαρουλάχ Τζαμάλι, σε επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία, όπου είχε συναντήσεις με την υπουργό Αμυνας, τον Γάλλο ομόλογό του κι άλλους αξιωματούχους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ενας πιλότος σκοτώθηκε χτες κατά τη συντριβή δύο μαχητικών αεροσκαφών «F-16», στη διάρκεια αεροπορικής άσκησης, στην περιοχή Μαρς-αν-Φαμέν, στο Νότιο Βέλγιο.

ΠΑΡΙΣΙ-ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η γαλλική Αστυνομία συνέλαβε χτες τον Γκόρκα Παλάθιο Αλντάι, θεωρώντας τον ως τον «πραγματικό» αρχηγό της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Μαζί με τον Αλντάι συνελήφθησαν και τρία ακόμα άτομα που φέρονται ως ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

ΜΟΣΧΑ.-- Ομάδα 4.500 Ρώσων παρατηρητών των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, κατανεμημένων σε 20 ενδεικτικές εκλογικές περιφέρειες, επισήμανε, χτες, ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από «χειραγωγήσεις ψηφοφόρων αλλά και νοθεία», που «παραβιάζουν την ίδια τη ρωσική νομοθεσία». Μεταξύ άλλων καταγγέλλονται «σκοπίμως ασαφή και ατελή εκλογικά αποτελέσματα από πολλά εκλογικά τμήματα, νοθευμένοι εκλογικοί κατάλογοι, μη εξασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ όταν περίπου 2.000 Σλαβομακεδόνες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν κατά της νομιμοποίησης του αλβανόφωνου πανεπιστημίου στο Τέτοβο.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Τριάντα Πολωνοί σιδηροδρομικοί ξεκίνησαν απεργία πείνας χτες ενάντια στις απολύσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διέψευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ενδέχεται να αναλάβει επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, αντικαθιστώντας τον νυν πρόεδρο, Τζέιμς Γούλφενσον. Η θητεία του Γούλφενσον λήγει το 2005, ενώ ο Πάουελ είναι πιθανό να εγκαταλείψει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοέμβρη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και αντίπαλος του Τζορτζ Μπους, Αλ Γκορ, ανακοίνωσε χτες την υποστήριξή του στον υποψήφιο Χάουαρντ Ντιν για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 2004. Μετά από αυτή την εξέλιξη αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες να κερδίσει ο Ντιν το χρίσμα.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Για δεύτερη μέρα συνέχισαν χτες τις έντονες διαμαρτυρίες τους έξω απ' το στρατηγείο αποστολής του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Λιβερίας χιλιάδες πρώην στρατιώτες, διαμαρτυρόμενοι για τη μη άμεση καταβολή μερικών δεκάδων δολαρίων με αντάλλαγμα την παράδοση των όπλων τους.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Την παραχώρηση 33 μεθοριακών χωριών στο γειτονικό Καμερούν ξεκίνησαν χτες Νιγηριανοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο πρόσφατης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο οι δύο χώρες είχαν καταφύγει για να επιλύσουν συνοριακές διαφορές.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Αρχισε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη τετραήμερο συνέδριο με θέμα Ιντερνετ, ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το «διαδικτυακό χάσμα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών... Παίρνουν μέρος εκατοντάδες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι 360 διαδικτυακών και ειδησεογραφικών οργανισμών από 112 χώρες, με εξαίρεση μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, που έλαμψαν διά της απουσίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ