Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καμιά αποζημίωση στους Σέρβους

Αρνούνται να αποζημιώσουν τα θύματα βομβαρδισμού της σερβικής πόλης Βαρβαρίν

Δε δικαιούνται αποζημίωσης τα θύματα αεροπορικού βομβαρδισμού (10 νεκροί και 17 τραυματίες), που είχαν διενεργήσει μαχητικά αεροπλάνα στις 30 Μάη 1999 κατά του αστικού πληθυσμού της σερβικής κωμόπολης Βαρβαρίν.

Αυτό αποφάνθηκε χτες (10 Δεκέμβρη) το Πρωτοδικείο της Βόννης, απορρίπτοντας την προσφυγή 35 θυμάτων και των οικείων τους, που ζητούσαν συνολική συμβολική αποζημίωση 710 ευρώ.

Οι προσφεύγοντες Σέρβοι είχαν ενάγει τη γερμανική κυβέρνηση, αντιπροσωπευτικά για το ΝΑΤΟ, επειδή (γερμανική) κυβέρνηση και Βουλή (Μπούντεσταγκ) είχαν - ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο - συναποφασίσει την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και με τμήματα της γερμανικής Μπούντεσβερ μετείχαν ενεργά σ' αυτήν.

Τα θύματα επικαλέστηκαν διατάξεις του Πρωτοκόλλου της Γενεύης για προστασία του αστικού πληθυσμού, όπως και άλλες σχετικές διατάξεις που απαγορεύουν επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού, όπως έγινε με την επίθεση των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων εναντίον αμάχων επάνω στη γέφυρα της Βαρβαρίν.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι διάφορα πρωτόκολλα και συμφωνίες έχουν εφαρμογή αποκλειστικά στο επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων (και όχι ιδιωτικών αγωγών). Αυτό σημαίνει ότι μόνον αν ενδιαφερθούν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για αποζημιώσεις σε θύματα της επίθεσης.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ