Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνική συμμετοχή στην κατοχή του Ιράκ

Με την «προβιά» μιας «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης», που χρηματοδοτείται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και εταιρίες που φιλοδοξούν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στον τομέα της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων

Ελληνική συμμετοχή από το παράθυρο στην κατοχή και λεηλασία του Ιράκ επιβεβαιώνεται με αφορμή τη φωτογραφία του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», που δημοσίευσε χτες στην πρώτη σελίδα ο «Ρ», όπου εμφανίζεται Ελληνας ναρκαλιευτής εν δράσει στη Χίλαχ του Ιράκ.

Η συμμετοχή αυτή γίνεται με το μανδύα μιας εμφανιζόμενης ως ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με διεθνή δραστηριότητα στον τομέα της αποναρκοθέτησης, της οργάνωσης ΙΜΙ (International Mine Initiative - Διεθνής Πρωτοβουλία για τις Νάρκες). Η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται κατευθείαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και διάφορες εταιρίες, ανάμεσά τους και κατασκευαστικές, οι οποίες ενδεχομένως διεκδικούν μερίδιο από την «πίτα» της λεγόμενης «ανοικοδόμησης» του Ιράκ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αποκλείσει από την επιχείρηση της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ ονομαστικά τις χώρες που δε συμμετείχαν στον πόλεμο, όπως η Γαλλία και η Γερμανία και Ρωσία, ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ είχε κάνει λόγο για 48 χώρες, ανάμεσά τους και 12 «κρυφές», που η συμμετοχή τους στον πόλεμο εκτιμάται από τις ΗΠΑ οι οποίες θα επιτρέψουν σε εταιρίες από τις χώρες αυτές να πάρουν μέρος στο πλιάτσικο. Πάντως με τα ίδια αρχικά ΙΜΙ δραστηριοποιείται και μια ισραηλινή πολεμική βιομηχανία η «Israel Military Industries Ltd.», η οποία παράγει βόμβες και οβίδες διασποράς, που σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιεν» χρησιμοποιήθηκαν από το βρετανικό στρατό στο Ιράκ. Η ίδια ισραηλινή εταιρία δραστηριοποιείται και στον τομέα της αποναρκοθέτησης.

Ελληνας ναρκαλιευτής στη Χίλαχ, νότια της Βαγδάτης

Associated Press

Ελληνας ναρκαλιευτής στη Χίλαχ, νότια της Βαγδάτης
Με αφορμή την υπόθεση αυτή βγαίνει στην επιφάνεια και το όλο ζήτημα του ρόλου των λεγομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Οι οργανώσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι κρατών για την άσκηση συγκεκριμένης πολιτικής, ακόμα και αν αυτές οι οργανώσεις έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ δίνει ιδιαίτερα έμφαση στην ενίσχυση και δραστηριοποίηση τέτοιων οργανώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ΝΑΤΟικό υποκατάστημα, η «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία», στα πλαίσια του 13ου Ετήσιου Διεθνούς Συμποσίου που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ζάππειο, ανάμεσα στα θέματα που συζητιούνται εντάσσει και αυτό με τίτλο «ΝΑΤΟ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, νέες αποστολές, νέοι ρόλοι, νέες προκλήσεις».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια για συγκάλυψη του όλου θέματος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι Μη Κυβερνητική και ασχολείται με ρόλο ανθρωπιστικό. Ωστόσο, αποσιωπάται ότι η οργάνωση αυτή δρα στο πλευρό των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων κατοχής και κάνει άρση ναρκοπεδίων, όχι για να μη σκοτώνεται ο λαός του Ιράκ, αλλά για να μπορούν πιο άνετα τα κατοχικά στρατεύματα να κάνουν τη δουλιά τους. Επίσης ο κυβερνητικός ισχυρισμός δεν ανατρέπει το γεγονός ότι η ΙΜΙ λειτουργεί ως προπομπός των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάλλου τη χρηματοδοτούν, όπως βέβαια τη χρηματοδοτεί και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή έχει συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια της σήμανσης ναρκοπεδίων στον Εβρο για την προστασία, από τις νάρκες, των λαθρομεταναστών.

Το θέμα τέθηκε χτες στον υφυπουργό Τύπου Τηλ. Χυτήρη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «η συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση υποστηρίζεται από το ΥΠΕΞ και έχει διάφορους χορηγούς» και συμπλήρωσε με τη διευκρίνιση ότι η οργάνωση αυτή «δεν είναι μέλος του ελληνικού στρατού». Υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, αφού «εάν συμμετέχει ένας Ελληνας, ο οποίος ανήκει σε μια τέτοια οργάνωση, αυτό δε σημαίνει ότι συμμετέχει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις στο Ιράκ».

Η συγκεκριμένη οργάνωση, η ΙΜΙ, το μέλος της οποίας εμφανίζεται στη φωτογραφία, έχει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, όπου γίνεται αναφορά στην αποστολή της και στους χορηγούς της, ανάμεσά τους το υπουργείο Εξωτερικών, η κατασκευαστική ΔΙΕΚΑΤ, η εφημερίδα «ΑΞΙΑ», η τράπεζα Omega Bank, η εταιρία «Forthnet», που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και η εταιρία κινητής τηλεφωνίας «Vodafone». Η οργάνωση, σύμφωνα επίσης με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, αποτελείται από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες. Σήμερα μια ομάδα 20 ανδρών βρίσκεται στο Ιράκ. Δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή για την εξουδετέρωση ναρκών. Ιδρύθηκε το 2000 και μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε εξουδετέρωση ναρκών σε χώρους 1.000 στρεμμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δούρειοι ίπποι» του συστήματος οι ΜΚΟ (2014-02-21 00:00:00.0)
Εκεί που δοκιμάζονται τα όρια (2007-01-05 00:00:00.0)
Τραγωδία με πρόσφυγες στον Εβρο (2003-09-30 00:00:00.0)
Πόσους αθώους δολοφόνησε η «συμμαχία»; (2002-07-23 00:00:00.0)
1965: Η απόφαση για τη δίκη του Γοργοποτάμου (2000-06-17 00:00:00.0)
Περίπλοκη διαδικασία η κατάργηση των ναρκών (1998-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ