Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι διεκδικούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Απέναντι σε αυτή την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη και η λαϊκή οικογένεια, απέναντι στη στρατηγική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διαμορφώνει τις διεκδικήσεις του στηριγμένο στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα της εργατικής τάξης, με αποκλειστικό κριτήριο τις αυξημένες ανάγκες τους, την ανάγκη η λαϊκή οικογένεια να ξεφύγει από τη μέγκενη της λιτότητας και της φτώχειας. Μπροστά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το ΠΑΜΕ προβάλλει και απαιτεί κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ. Το ΠΑΜΕ δε διαπραγματεύεται την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, διεκδικεί εδώ και τώρα 35ωρο με 7ωρο και 5ήμερο.

Τις διεκδικήσεις αυτές, το ΠΑΜΕ τις πρόβαλλε με ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα, τις έγραψε στα πανό και στις σημαίες του στα συλλαλητήρια στις 23 Οκτώβρη. Σήμερα - παραμονές του νέου χρόνου - όταν ο λεγόμενος 14ος μισθός έχει εξανεμιστεί από την ακρίβεια, πριν ακόμα εισπραχθεί, οι διεκδικήσεις αυτές πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη όλων των σωματείων.

Στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, πρέπει παντού να ανοίξει η συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Χωρίς καμιά καθυστέρηση να γίνει υπόθεση των ΔΣ των σωματείων, των γενικών συνελεύσεων, να γίνει αντικείμενο πλατιάς συζήτησης με όλους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη το αντεργατικό της στίγμα, ο ΣΕΒ έχει προκλητικά διατυπώσει τις αξιώσεις του και πιέζει. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τους ακολουθεί πιστά. Τώρα πρέπει να μιλήσουν οι εργαζόμενοι. Να δούνε τις ανάγκες τους. Να σκεφθούν τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν για την παιδεία των παιδιών τους, τα προβλήματα που προκαλεί η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Να σκεφθούν και να αποφασίσουν: Οτι δεν μπορεί να αφήσουν τη ζωή τους στα χέρια του Πολυζωγόπουλου και του Κυριακόπουλου.

Οι ανάγκες τους, η ικανοποίηση των αιτημάτων τους πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων. Συσπειρωμένοι μέσα στα σωματεία, δίπλα δίπλα με τις ταξικές δυνάμεις, στο δρόμο που ανοίγει το ΠΑΜΕ, να δώσουν τη μάχη. Ενα είναι σίγουρο. Η κατάσταση θα χειροτερεύει, τα λαϊκά νοικοκυριά θα βουλιάζουν ακόμα περισσότερο στα χρέη, οι τιμές θα τραβάνε την ανηφόρα, αν ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης δε σηκώσει τη γροθιά του.

Γιατί αν προεκλογικά η κυβέρνηση επιμένει απροκάλυπτα στην καθήλωση των μισθών, αν ψηφίζει νομοσχέδια που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας σε μπόνους για τις επιχειρήσεις και τους ανέργους σε είλωτες, μετεκλογικά η επίθεση αυτή θα γίνει ακόμα πιο σκληρή.

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται σε αυτό θα δώσουν αποφασιστικά τη μάχη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η συσπείρωση όλων των εργαζομένων σε αυτό το κίνημα διεκδίκησης μπορεί να φέρει αποτελέσματα. ΣΕΒ, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να νιώσουν την ανάσα του. Οι άνθρωποι του μόχθου έχουν τη δύναμη. Αυτή τη δύναμη πρέπει τώρα να τη δείξει. Με κάθε τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ