Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Συλλαλητήρια σήμερα σε Πάτρα - Ηλεία - Μεσσηνία

(Του ανταποκριτή μας).-

Με συντονισμένα συλλαλητήρια απαντούν σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, και πρώτα από όλους οι ελαιοπαραγωγοί, στα απανωτά αντιαγροτικά χτυπήματα της κυβέρνησης και τις άθλιες μεθοδεύσεις που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, με τη μη καταβολή της επιδότησης, διεκδικώντας παράλληλα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα. Συγκεκριμένα, στην Πάτρα, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από την Περιφέρεια. Στην Ηλεία, το συλλαλητήριο έχει οριστεί στη Ζαχάρω, στις 10 το πρωί, και στη Μεσσηνία η νέα αγωνιστική κινητοποίηση θα γίνει στο Σουληνάρι της Πυλίας, στις 9 το πρωί.

Η ύπαιθρος «βράζει» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει καταβάλει το ποσό της επιδότησης από την περσινή παραγωγή του ελαιολάδου, αλλά έχει προχωρήσει και σε μια πρωτόγνωρη επιχείρηση αυθαιρεσίας σε βάρος 107.000 ελαιοπαραγωγών, αφού, ετσιθελικά, χωρίς να έχει κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και να σταματήσει προ ετών τα όποια πανωγραψίματα - όπως όφειλε να έχει κάνει και είναι απαίτηση των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων - βγάζει τα ψαλίδια της και κόβει όποιον θέλει, για να της βγει το νούμερο των 458.000 τόνων λαδιού, που αυθαίρετα δήλωσε το Σεπτέμβρη στην ΕΕ για την περσινή παραγωγή.

Κεντρικά αιτήματα των αγροτών αποτελούν η ανατροπή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ με τα κάθε είδους πλαφόν, που βάζει σε κάθε παραγωγή και σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής και την ελεύθερη διακίνηση του λαδιού, με παράλληλη κατάργηση της απόφασης για υποχρεωτική τυποποίηση σε 5κιλα.

Με διαμορφωμένο αυτό το σκηνικό, οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις - που μέχρι και χθες το βράδυ περιόδευαν στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και την καλύτερη επιτυχία των συλλαλητηρίων - καλούν τη μικρομεσαία αγροτιά με βάση αυτά τα αιτήματα να βγουν στο δρόμο και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, εν αντιθέσει με τους αγωνιστές των «γραφείων» των ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίρων, που προβάλλουν ως κεντρικό αίτημα «τη σαφή αιτιολόγηση των όποιων περικοπών». Λες και είναι αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα, προχθές κλιμάκιο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, με επικεφαλής το νομάρχη Δημήτρη Δράκο και λοιπούς αγροτοπατέρες - μετά από πρόταση του Θανάση Πετράκου, νομαρχιακού συμβούλου και μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ - επισκέφτηκε το υπουργείο Γεωργίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και γύρισαν με άδεια χέρια και όχι μόνον. Ο μεν υφυπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αργύρης, σημείωσε πως «αν δώσω από εθνικούς πόρους θα παρανομήσω με βάση το κοινοτικό Δίκαιο της ΕΕ», ενώ, όταν πήγαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως μετέφερε χαρακτηριστικά ένας αγρότης που συμμετείχε στην «αποστολή», «μόνο που δε μας έδειραν».

«Μόνο οι συντονισμένες, μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών, με διάρκεια, είναι ικανές να ταρακουνήσουν την κυβέρνηση και τους λοιπούς καρεκλοκένταυρους που ρουφούν το αίμα της αγροτιάς και να αντιστρέψουν την άσχημη κατάσταση», τόνισε στο «Ρ» ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και στέλεχος της ΠΑΣΥ και συμπλήρωσε: «Η δύναμη των αγροτών βρίσκεται στα χέρια τους και στον ενωμένο αγώνα με μέτωπο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ