Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολυμπιακά - μεγάλα έργα πυροδοτούν τα κρατικά ελλείμματα

Αυξημένο κατά 150%, στα 7.218 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη, κυρίως λόγω της προβληματικής εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Δημοσιονομικό πρόβλημα καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2003. Το πρόβλημα όμως, δεν οφείλεται στους λόγους που κατηγορούν οι βιομήχανοι την κυβέρνηση (πολιτική παροχών), αλλά λόγω των μεγάλων υπερβάσεων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Υπερβάσεις οι οποίες καταδεικνύουν τα συνεχιζόμενα προβλήματα χρηματοδότησης από την ΕΕ στο σκέλος των εσόδων και την προσφυγή σε κρατικό δανεισμό για τη χρηματοδότηση των Ολυμπιακών και των άλλων μεγάλων έργων. Σαν αντίβαρο στα αυξημένα ελλείμματα του ΠΔΕ η κυβέρνηση, καθυστερεί τις πληρωμές των υποχρεώσεών της προς τους ΟΤΑ (αποδόσεις προβλεπόμενων πόρων), στα ασφαλιστικά ταμεία (χρηματοδότηση που δεσμεύτηκε με τον ασφαλιστικό νόμο του 2001), την καταβολή των αναδρομικών για το οικογενειακό επίδομα στους δημοσίους υπαλλήλους κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ το έλλειμμα του Γενικού Προϋπολογισμού, διαμορφώθηκε το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη στα 7.218 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 150% ως προς το αντίστοιχο του 2002 (2.887 εκατ. ευρώ). Το έλλειμμα αυτό μόνο κατά 2.114 εκατ. ευρώ οφείλεται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και κατά 5.104 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ. Σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης των δημοσίων επενδύσεων παρατηρείται η ίδια προβληματική εικόνα που υπήρχε από τις αρχές του χρόνου. Τα μεν έσοδα για το ΠΔΕ από την ΕΕ ανήλθαν στο δεκάμηνο μόλις στα 958 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντος στόχου 3.205, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν εισπραχθεί 2.238 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν στα 6.062 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια ο ελληνικός λαός χρηματοδοτεί μέσω των κρατικών δανείων, Ολυμπιακούς Αγώνες πλήρως εμπορευματοποιημένους και την κατασκευή των μεγάλων έργων, τα οποία, όταν ολοκληρώνονται, παραδίνονται στους ιδιώτες.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρου), ανήλθαν στο δεκάμηνο στα 31.078 εκατ. ευρώ, έναντι 29.817 εκατ. ευρώ το 2002. Ηταν δηλαδή αυξημένα κατά 4,2%, ενώ η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο για την ετήσια αύξησή τους 5,1%. Τα έσοδα μάλιστα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 11,1%. Οι δαπάνες ανήλθαν σε 33.192 εκατ. ευρώ, έναντι 30.251 εκατ. ευρώ το 2002, και ήταν αυξημένες κατά 9,7%, έναντι ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 6,4%. Η απόκλιση των δαπανών οφείλεται στα αυξημένα ποσά τόκων που πληρώθηκαν στους δανειστές του Δημοσίου το τρέχον δεκάμηνο, καθώς και επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, λειτουργικές δαπάνες κλπ.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, για τις υπερβάσεις στα ελλείμματα του 2003, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε - με παρέμβαση που έκανε χτες στη Βουλή - τα εξής: «Ο τακτικός προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους εκτελείται απολύτως κανονικά και στα όρια των εκτιμήσεων που έχουμε κάνει»! Ομολογώντας, ωστόσο τις υπερβάσεις, είπε πως «υπάρχει μια διαφορά δαπανών και εσόδων», κυρίως «λόγω της επιτάχυνσης των Ολυμπιακών έργων», ενώ «οι δαπάνες βρίσκονται σχεδόν πάνω στο στόχο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ