Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Απόντες οι «εκλεκτοί» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν οι δήμαρχοι επιχείρησαν να φτάσουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής για να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χτες έξω από τη Βουλή, όταν η πορεία των αιρετών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μειωμένα κονδύλια που εγγράφηκαν υπέρ των δήμων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, επιχείρησαν να πλησιάσουν στην είσοδο του κτιρίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολή να κρατήσουν την πορεία λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο προκειμένου να εισέρχονται τα αυτοκίνητα των βουλευτών, ωστόσο, οι δήμαρχοι επιχείρησαν να φτάσουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Ακολούθησε ένταση, ενώ δεν έλειψαν και οι μικροτραυματισμοί. Κατόπιν συνεννόησης με τον φρούραρχο και αφού η πορεία εισήλθε στο προαύλιο, αντιπροσωπεία των αιρετών μετέβη στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Για κατάλυση της δημοκρατίας... «μάλωσε» τους αιρετούς ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, με τον οποίο και συναντήθηκαν λίγο αργότερα.

Στη συγκέντρωση, την οποία διοργάνωσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, μετείχαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από το Λεκανοπέδιο, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Προκλητική ήταν η απουσία του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλου και των μελών του προεδρείου της Ενωσης που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, ξεχνώντας προφανώς την απόφαση του πρόσφατου ετήσιου συνεδρίου τους για παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή την ημέρα (σ.σ. χτες) έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ισως να ήταν κουρασμένοι από τη χτεσινή πρωινή επίδειξη, στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, των στολών που θα φορούν οι δημοτικοί αστυνομικοί, διά χειρός της σχεδιάστριας Λουκίας...

Η αντιπροσωπεία των αιρετών εισέπραξε χτες - για άλλη μια φορά - υποσχέσεις στα αιτήματα που διαμόρφωσε η ΤΕΔΚΝΑ από τον Απ. Κακλαμάνη και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Στο ψήφισμά της η ΤΕΔΚΝΑ ζητά ανάμεσα στα άλλα να δοθούν επιπλέον στους δήμους για το νέο έτος 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και οι παρακρατημένοι υπέρ της ΤΑ πόροι. Καταγγέλθηκε δε, η επιβάρυνση των δήμων με νέες αρμοδιότητες χωρίς πόρους, όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η ΤΕΔΚΝΑ αναγνωρίζει μεν ότι τα παραπάνω αιτήματα δε δίνουν οριστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα των δήμων, την οποία όμως αναζητά - στο πλαίσιο της συμμόρφωσής της με την κυβερνητική πολιτική μετατροπής των δήμων σε ανώνυμες εταιρίες - στην τσέπη του δημότη. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα, θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος που θα περιλαμβάνει «την καθιέρωση ίδιων πόρων με τοπική φορολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ