Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΤΛΑΝΤΑ.- Τη συγκρότηση ομάδων «ταχείας αντίδρασης και επαγρύπνησης» σε νοσοκομεία 36 πολιτειών των ΗΠΑ διέταξε χτες το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας και το Κέντρου Ελέγχου και Αποτροπής Λοιμώξεων, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ίωσης τύπου «Φουτζιάν». Την ίδια ώρα, επιστημονικοί κύκλοι στον Καναδά καταγγέλλουν πως η έξαρση του αριθμού των θυμάτων λόγω του ιού «Φουτζιάν» στις ΗΠΑ ενδέχεται να οφείλεται στην επικίνδυνη σπουδή Αμερικανών παιδιάτρων να συστήνουν τον γενικευμένο εμβολιασμό μικρών παιδιών σε ακατάλληλη χρονική περίοδο (δηλαδή τις τελευταίες βδομάδες και όχι απ' το περασμένο φθινόπωρο..) μεταξύ άλλων για να μην αυξηθεί το κόστος στις υπηρεσίες υγείας...

ΤΑΪΠΕΙ.- Συγγενείς του 44χρονου επιστήμονα απ' την Ταϊβάν που ασθένησε απ' το σύνδρομο άτυπης πνευμονίας, SARS, δήλωσαν χτες σε δημοσιογράφους πως ήξερε πως μολύνθηκε, αλλά καθυστέρησε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, επειδή δεν ήθελε να προκαλέσει πανικό και να ντροπιάσει τη χώρα του... Εως χτες βράδυ, είχαν τεθεί σε καραντίνα - αμιγώς για προληπτικούς λόγους - συνολικά 109 άτομα σε Σιγκαπούρη και Ταϊβάν. Στη δε Κίνα, η κυβέρνηση διέταξε την παράδοση όλων των δειγμάτων των κορονοϊών που προκαλούν το SARS και που διατηρούνταν σε βιολογικά εργαστήρια.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Στους τριάντα πέντε αυξήθηκε ο αριθμός των προσφύγων που κάνουν απεργία πείνας και δίψας, επειδή η Αυστραλία αρνείται να εξετάσει την αίτηση χορήγησης ασύλου, ενώ κρατούνται απ' το 2001 στο (άτυπο) προσφυγικό στρατόπεδο που έχει στήσει η Καμπέρα στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, Ναουρού.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Νέα απεργία πραγματοποίησαν χτες οι Πολωνοί σιδηροδρομικοί που διαμαρτύρονται για τις χιλιάδες απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε 130 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για τους σιδηροδρόμους, αλλά έκανε σαφές ότι απολύσεις θα γίνουν. Παράλληλα συνεχίζεται η απεργία πείνας περίπου 100 σιδηροδρομικών.

ΡΩΜΗ.- Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να περάσει έκτακτο νομοθετικό διάταγμα που θα επιτρέψει στο τηλεοπτικό κανάλι Rete-4 να εκπέμπει κανονικά (δηλαδή να μη γίνει δορυφορικό όπως απαιτούσε δικαστική απόφαση). Το κανάλι ανήκει στον Μπερλουσκόνι.

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Ο γενικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον της πρώην πρωθυπουργού Ανελί Γιαετενμάκι, επειδή χρησιμοποίησε απόρρητα έγγραφα για να αποδείξει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο πολιτικός της αντίπαλος Πάαβο Λίπονεν θα υποστήριζε τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

ΚΟΝΑΚΡΙ.- Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα και αύριο εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της δυτικοαφρικανικής Γουινέας προκειμένου να «διαλέξουν» τον επόμενο Πρόεδρο ανάμεσα στον επί 20 χρόνια 69χρονο δικτάτορα Λανσάνα Κόντε και τον μοναδικό «αντίπαλό» του, Μαμάντου Μπόγε Μπάρι, που κατά «σύμπτωση» είναι βουλευτής σε παράταξη που υποστηρίζει το κόμμα του Κόντε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ