Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ειδική αγωγή μόνο στα λόγια

Αποκαλυπτικό το υπόμνημα μητέρας με δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η γραφειοκρατία και η ουσιαστική απουσία θεσμών σχετικά με την ομαλή παρακολούθηση και ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα, επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά, με αφορμή το Γολγοθά μιας μητέρας δίδυμων παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Η Γεωργία Τσούμπα, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες για την παράλληλη στήριξη του γιου της Νικόλαου, από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και την ένταξή του στην Α' Γυμνασίου, όπως προβλέπει και ο νόμος 2817/2000. Ο Νίκος είναι μαθητής στο 6ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης που πάσχει από αυτισμό και δυσλεξία.

H Γ. Τσούμπα, όπως επισημαίνει η ίδια σε υπόμνημά της, έχει κάνει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυδιαφημισμένη ειδική αγωγή, χωρίς όμως αποτελέσματα. Από το Σεπτέμβρη του 2003 έχει επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο του Κέντρου Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) Αθήνας, ζητώντας συνεκπαίδευση για τον Νίκο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε της ζητήθηκε έκθεση από το δάσκαλο της έκτης δημοτικού. Στη συνέχεια, κατέθεσε αίτηση προς την Ειδική Αγωγή του υπουργείου Παιδείας με αριθμ. πρωτ.1268/26-9-2003 και τέλος ο Νίκος εξετάστηκε από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, για να διαπιστωθεί το ποσοστό αναπηρίας του.

Στις 24 Νοέμβρη, ειδοποιήθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου ότι η αίτησή της «απορρίφθηκε, διότι δεν υπάρχουν κονδύλια»... Ενώ σε επικοινωνία που είχε με τη Δ΄ Διεύθυνση η αρμόδια υπάλληλος την ενημέρωσε ότι παγώνουν οι εγκρίσεις γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις και υποστήριξε ότι «τα ΚΔΑΥ στην ουσία δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού». Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με υπάλληλο του ΚΔΑΥ, υπογράμμισε ότι «τώρα βλέπουν τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση το 2001». Ενώ μόλις στις 5/12 υπήρξε προφορική δέσμευση ότι το αίτημα «θα μπει σε προτεραιότητα τον Φεβρουάριο του 2004»...

«Είμαι σίγουρη ότι ψηφίζουν νόμους που δεν τους εφαρμόζουν, αλλά τους χρησιμοποιούν σαν άλλοθι, για να διαλύσουν την ειδική αγωγή και να φαίνονται, παράλληλα, ευαίσθητοι για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους!!!», επισημαίνει η Γ. Τσούμπα, στο υπόμνημά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ