Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Συνεχίζεται το περιβαλλοντικό έγκλημα...
  • Στις 9 Γενάρη εκδικάζει το ΣτΕ την προσφυγή των κατοίκων
  • Τέσσερις πολίτες αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο εισαγγελικής δίωξης για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Ηλιούπολης

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Ηλιούπολης
Στις 9 Γενάρη εκδικάζεται η προσφυγή κατοίκων και φορέων της Ηλιούπολης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος που συντελείται. Εκεί, η ΔΕΗ, με τη στήριξη της κυβέρνησης, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην κατασκευή και, εν συνεχεία, λειτουργία του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), με πολλαπλές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου γενικότερα.

Οι κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από τη Διαδημοτική Πρωτοβουλία Αγώνα που αποτελείται από περίπου 45 φορείς και εναντιώνονται απέναντι σε αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα, ένα από τα πολλά που συντελούνται αυτή την περίοδο στην Αττική. Παράλληλα, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κυβερνητική πολιτική, που, σε όχι λίγες περιπτώσεις, έχει στείλει τα ΜΑΤ για να διώξει τους κατοίκους και να... επαναφέρει την τάξη. Τελευταία πράξη αυτής της ανάλγητης πολιτικής είναι η πρόσφατη κλήση τεσσάρων μελών Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ηλιούπολης από τον εισαγγελέα για προανακριτική απολογία.

Συγκεκριμένα, στις 4 Νοέμβρη του 2002, οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, πραγματοποιώντας δυναμικές κινητοποιήσεις, απέκλεισαν το εργοτάξιο της ΔΕΗ, απαιτώντας να μη κατασκευαστεί το ΚΥΤ, η περιοχή να χαρακτηριστεί αναδασωτέα και να αποδοθεί στους πολίτες της Αττικής. Οι δυναμικές αυτές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και το Μάη του επόμενου έτους, οπότε η κυβέρνηση, έστειλε τα ΜΑΤ, προπηλάκισε τους κατοίκους και τελικά τους απώθησε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, στις 15 Δεκέμβρη, ο εισαγγελέας κίνησε τις διαδικασίες με αφορμή την «παρακώλυση» εργασιών, και κάλεσε τέσσερις πολίτες, και συγκεκριμένα τους Ν. Καραγιώργο, Ταξ. Παπαδόπουλο, Π. Τότσικα και Δ. Μουλίνο, σε προανακριτική απολογία. Οι ίδιοι, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση του εισαγγελέα: «Προφανώς θεωρούμε», δήλωσε στο «Ρ» ο Ν. Καραγιώργος, «ότι και αυτή η ενέργεια είναι στο πλαίσιο μιας τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής, που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, για να σταματήσει κάθε αντίδραση όσον αφορά την εγκατάσταση του ΚΥΤ». Και συνεχίζει: «Θα δούμε τις διαστάσεις του ζητήματος και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να το φτάσουν. Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αντίδραση σοβαρή και μαζική για να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε διαδικασία».

Στο ΣτΕ η υπόθεση

Πάνω από 100 κάτοικοι και έξι φορείς της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διακοπή των εργασιών. Το ΣτΕ έχει αναβάλει ήδη τέσσερις φορές την εκδίκαση του θέματος (7 Νοέμβρη 2002, 7 Φλεβάρη 2003, 7 Μάη και 7 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου). Η νέα εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 9 Γενάρη του 2004.

«Θα ακολουθήσουν και αγωγές κατά της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (σ.σ.: Β. Παπανδρέου) και της προέδρου του 2004 (σ.σ.: Γ. Αγγελοπούλου) για αστικές αποζημιώσεις όσον αφορά την πλήρη υποβάθμιση της περιοχής», σημειώνει ο Ν. Καραγιώργος. Και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι εργασίες και σαφέστατα τοποθετούμαστε να σταματήσει οποιαδήποτε εγκατάσταση ΚΥΤ στην περιοχή και να ανακληθεί η χωροθέτηση, να επανέλθει στο δασικό της χαρακτήρα και να αποδοθεί μέσω του υπουργείου Γεωργίας στο λαό».

«Ναι μεν, αλλά» η διοίκηση του δήμου

Από τη μια στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων στα λόγια, αλλά στην πράξη, η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος Θ. Γεωργάκης, διευκολύνουν το έργο της ΔΕΗ. Πράγματι, αν και μέχρι τώρα οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν κατά της εγκατάστασης, εντούτοις, πρόσφατα αποδέχτηκε το γεγονός της εγκατάστασης του ΚΥΤ με δύο μετασχηματιστές της τάξης των 150/20 KV.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως ακόμα και όταν στήριζε (έστω και στα λόγια) το αίτημα της μη εγκατάστασης του ΚΥΤ, εντούτοις, δεν προχώρησε στην ολόπλευρη ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση. Ενδεικτικό είναι, ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα, όχι μόνο επιδίωξε να μην επιτραπεί σε δημότες να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να πουν τη γνώμη τους, αλλά και ο ίδιος ο δημαρχος ήταν απών από αυτή τη συνεδρίαση...

Πολιτικές οι ευθύνες...

Η Χρυσούλα Λαμπούδη, δημοτική σύμβουλος με την «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης», μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε την ανάγκη συνολικής παρέμβασης για το ζήτημα. Επισήμανε, πως δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και τόνισε: «Το ζήτημα είναι από ποια πολιτική απορρέουν αυτά τα προβλήματα. Γιατί, ακόμα και αν δε γίνει στην Ηλιούπολη, θα γίνει σε κάποιο άλλο σημείο της Αττικής, με τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Το ζητούμενο είναι ο αγώνας να μην περιοριστεί στο μερικό, τοπικό ζήτημα, αλλά να απλωθεί, να γίνει γενικότερος. Να συνδέσουμε αυτό το πρόβλημα με τα γενικότερα προβλήματα και να αναδείξουμε τις αιτίες που το δημιουργούν, που σε τελική ανάλυση, είναι η τάση του κεφαλαίου για να βγάλει εύκολα και γρήγορα χρήματα με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος. Να μην ξεχνάμε ότι και αυτό το έργο θα μπορούσε να γίνει χωρίς περιβαλλοντικό κόστος, αλλά κάτι τέτοιο, θα στοίχιζε περισσότερα χρήματα στην εταιρία. Αλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι κρατική, αλλά αποτελεί Ανώνυμη Εταιρία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ