Πέμπτη 1 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΑΖΑΜΙΑΣ
Πράσινος Καζαμίας

Η διεπιστημονική προσέγγιση της μελλοντολογίας είναι γεγονός αναμφισβήτητο, όπως και η επικαιρότητα και η χρησιμότητά της. Ομάδα επιστημόνων από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς παρουσιάζει τις προβλέψεις της για το έτος 2004, ευχόμενη στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» χαρούμενες κι ευτυχισμένες γιορτές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γενάρης

Μετά από μεγάλη περίσκεψη στα Δολιανά, ο Κ. Λαλιώτης, σε συνέντευξη Τύπου, αναγγέλλει την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση Ριζοσπαστικού Οικολογικού Κόμματος. Στο εγχείρημα αυτό, δήλωσαν από την αρχή συμμετοχή ο Θ. Κατσανέβας, ο Στ. Μάνος, η Β. Μπάρμπα, ο Δ. Μαρωνίτης, ο Α. Παπαχελάς, ο Δ. Ψυχογιός, ο Ν. Κακαουνάκης, η Κ. Κωλέτση, η Μ. Χούκλη και ο Δ. Πιατάς. Δεκάδες οικολογικές οργανώσεις προσχωρούν στο νέο σχήμα, όπως και η οικολογική συνιστώσα του ΣΥΝ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Παπαδημούλης, μιλά για άθλιες μεθοδεύσεις, που τραυματίζουν την ενότητα της Αριστεράς. Η εφημερίδα «Εθνος» χειροκρότησε μ' ενθουσιασμό το νέο εγχείρημα, κατόπιν εντολής του εκδότη της, που, ως γνωστόν, οι ευαισθησίες του για το περιβάλλον είναι αποτυπωμένες σ' ολόκληρο το γεωγραφικό χάρτη της χώρας. Τα Ιδρύματα Ωνάση, Γουλανδρή και Μείζονος Ελληνισμού δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν το νέο κόμμα. Το ίδιο ψιθυρίζεται ότι πράττει και ο Σ. Κόκκαλης, όπως αποκάλυψε στον ΑΝΤ-1 ο δημοσιογράφος Β. Ζήσης.

Φλεβάρης

Διεθνής Μέρα Καταναλωτή. Με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, στο γιορτασμό της μέρας προστίθεται η μαγική λέξη «Κουλούρης». Η είδηση μεταδίδεται από το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, μέσω των συνδέσεών του με το BBC. Αναστάτωση στη δική μας Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, που μιλά για επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και ντε φάκτο κατάργηση της «αρχής της επικουρικότητας». Γρήγορα, όμως, η παρεξήγηση διαλύεται, όταν αποκαλύπτεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΕ είχε παρεισφρήσει χάκερ κάνοντας πλάκα. Ο Κίμωνας μένει στήλη άλατος, μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία που είχε καλέσει στη Χ. Τρικούπη για δηλώσεις, όταν μαθαίνει την αλήθεια. Κατεβάζει αναρίθμητα καντήλια - Live - που δείχνουν όλα τα κανάλια, πλην του ...σοβαρού MEGA, που εξακολουθεί να κρατά σκληρή σοσιαλιστική γραμμή.

Μάρτης


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γδάρτης και παλουκοκαύτης. Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναμενόταν, βυθίζεται ολοσούμπιτο στις εκλογές, συγκεντρώνοντας μετά βίας (και νοθείας) ποσοστό 25,666%. Γνωστοί βαρόνοι του εκσυγχρονισμού μένουν εκτός Βουλής. Ο Δρυς συντρίβεται από την κυρία Γκερέκου στην Κέρκυρα κι ο Βενιζέλος από την κυρία Αράπογλου στη Θεσσαλονίκη. Σηφουνάκης, Λιάνης, Χρυσοχοΐδης, Παπαντωνίου, Ευθυμίου κι Ανωμερίτης ζητούν την ...ψήφο τους και αναθέτουν την υπόθεση στην Αγγελική Νικολούλη. Ο κ. Καραμανλής, ο νεότερος, ορκίζει την κυβέρνηση, όπου έκπληξη προκαλεί η ανάθεση του υπουργείου Παιδείας στον Ν. Μουζέλη και του υπουργείου Εμπορίου στον Γ. Αφτιά. Υφυπουργός Πολιτισμού ορκίζεται η κ. Ε. Κούρκουλα, που είχε τεθεί εκτός λιστών του ΠΑΣΟΚ.

Απρίλης

Μια παντοτινή αξία: Θ. Ασκητής, παντός καιρού και συνθηκών. Εκτός από τρίωρη εκπομπή στην ΕΤ-3, αναλαμβάνει και την ψυχολογική υποστήριξη των συντρόφων του, εξαιτίας των φαινομένων κατάθλιψης που εμφάνισαν μετά την ήττα. Group therapy, με πρώτη ομάδα τις κυρίες Ράπτη, Διαμαντοπούλου, Ζήση και Αντωνίου. Στην ανδρική ομάδα δήλωσαν συμμετοχή οι στρατηγοί Πάγκαλος και Τσουκάτος, ο συγγραφέας Θέμελης και ο δημοσιογράφος Πανταγιάς. Ο Κ. Λαλιώτης μες στην καλή χαρά. Ο Κλεάνθης Γρίβας, στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, παρομοιάζει τον Λαλιώτη ως τον «Αρχοντα του Σκότους» και, μάλιστα, εντοπίζει πληθώρα κοινών χαρακτηριστικών με το μισητό εχθρό του Χάρη Πότερ, λόρδο Βόλτεμορτ, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από το συγκρότημα του κ. Μπόμπολα. Ο νεοεκλεγείς Ν. Τσούλιας (τ. πρόεδρος της ΟΛΜΕ) καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή για τα όρια της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.

Μάης

Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας. Με εγκύκλιο του νέου υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Βουλγαράκη, που απευθύνεται προς όλα τα σχολεία της χώρας, ζητείται, εκτός της καταστροφής των δασών του Αμαζονίου, να αναφέρεται και η δασοκτόνος τροπολογία Δρυ, που παρέδωσε 40 εκατομμύρια δασικής γης σε καταπατητές και διαπλεκόμενους, στο πλαίσιο της βιώσιμης ΠΑΣΟΚικής ανάπτυξης. Ο ΣΥΝ επικροτεί την εγκύκλιο. Αντίθετα, οι Δαμανάκη, Μπίστης, Κουναλάκης και Δημαράς κάνουν λόγο για κατήφορο και καταγγέλλουν ότι πίσω απ' όλα αυτά βρίσκεται το ΚΚΕ. Σε ερώτηση δημοσιογράφων ξεκαθαρίζουν ότι στην ελληνική Βουλή χωρούν μόνο δυο κόμματα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα τα χαρακτήρισαν ως «αποστήματα» και ότι ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μάλιστα, προανήγγειλαν πεντάτομο έργο για το «Τέλος της Αριστεράς» από τις ...προοδευτικές εκδόσεις Καστανιώτη, που θα επιμελείται ο Γ. Σπράος.

Ιούνης


Παπαγεωργίου Βασίλης

Νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές. Το πρωτάθλημα βάφτηκε πράσινο. Ο Σουμ, δαφνοστεφανωμένος, σε ειδικό άρμα κάνει το γύρο του θριάμβου στη Λεωφόρο. Η ανατροπή της καθεστωτικής κλίκας Σημίτη διέλυσε τα παραμάγαζα των Κανελοπουλογκαγκάτσηδων και του επίορκου Μπίκα, αναδεικνύοντας πρωταθλητή τον καλύτερο. Νέα Τάξη Πραγμάτων στο ποδόσφαιρο. Οι εφημερίδες «Ντέρμπι», «Αθλητική Ηχώ» και «Σπορ Τάιμ» ζητούν το γήπεδο Καραϊσκάκη να δοθεί στον Εθνικό και τη Χαλκηδόνα, κάτι που η ΓΓΑ σκέπτεται σοβαρά. Ο Γρανίτσας (της ΑΕΚ) ζητά από τον Αλαμάνο (του Απόλλωνα) τη Ριζούπολη. Το Γουδί παραχωρείται στον Παναθηναϊκό. ΠΑΟΚ και ΑΡΗΣ υποβιβάζονται στη Δ` Εθνική για χρέη κι ο Βενιζέλος εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα από το φόβο των Ιουδαίων (χούλιγκαν). Ο Μπέος με άνωθεν εντολή κόβεται από όλα τα κανάλια. Προϊστάμενος αθλητικού ρεπορτάζ στα κρατικά κανάλια διορίζεται ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Ιούλης

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται. Τα συντροφικά μαχαιρώματα στη Χ. Τρικούπη θυμίζουν θρίλερ με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Η «Αυριανή» ξεκινά μπαράζ δημοσιευμάτων με σκάνδαλα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Το τραστ των εκδοτών - εργολάβων αδυνατεί να τους συμμαζέψει. Φως στο τούνελ ξαφνικά από τις κλαδικές των γυναικών. Βάσω Παπανδρέου, Φώφη Γεννηματά, Μιλένα Αποστολάκη και η ξεχασμένη Πασιονάρια του Κινήματος Πόπη Τσουκάτου επανιδρύουν τις ΕΓΕΣ. Μαζί τους, η Ελένη Ανουσάκη και η Αντζελα Γκερέκου. Η επανεμφάνισή τους γίνεται στο γήπεδο Σπόρτιγκ, με συναυλία του μουσικοσυνθέτη της Αλλαγής, Δ. Σαββόπουλου. Προηγείται αγιασμός από τον Αγιο Ζακύνθου, ο οποίος για άλλη μια φορά θα καταγγείλει τον Χριστόδουλο. Αυτή τη φορά, για αντιφεμινιστικές απόψεις.

Αύγουστος


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τελικά, τζάμπα πήγαν τα μέτρα ασφαλείας και οι γκλαμουράτες εκδηλώσεις, που ετοιμάζονταν για την Ολυμπιάδα. Ακραία καιρικά φαινόμενα με ανέμους πολλών μποφόρ και χιονοθύελλες ανάγκασαν τους Αθανάτους να μεταφέρουν τις εθνικές αποστολές με αεροπλανοφόρο του αμερικάνικου στόλου στην Αυστραλία. Η λαίδη Ιωάννα, απαρηγόρητη, κλείνεται σε μονή παλαιοημερολογιτών και διάφοροι «δημοσιογράφοι» είδαν να χάνεται ένα όνειρο ζωής και πολλά ευρώπουλα μέσα από τα χέρια τους. Ο άνεργος δημοσιολόγος Χρ. Πρωτόπαππας έκανε λόγο για την επάρατο δεξιά, που είναι ανίκανη να διαχειριστεί τον καιρό και ο Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα ενός νέου εκσυγχρονιστικού μπλοκ εξουσίας. Ο Ν. Χατζηνικολάου, με ειδική φόρμα, σε ζωντανή σύνδεση με φτυάρια, βγάζει χιόνι, συνεπικουρούμενος από ακτιβιστές της «Greenpeace» μπροστά από τη βίλα του κ. Χατζημηνά.

Σεπτέμβρης

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αγγελος Μπρατάκος διορίζει ως πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής τον πασίγνωστο κιθαρίστα Γ. Αλογοσκούφη. Ο λιμπρετίστας μεγαλοεκδότης απειλεί θεούς και δαίμονες. Τα έντυπα του Συγκροτήματος ξεκινούν Ανένδοτο και επιχειρούν αποστασία με μερίδα γαλάζιων βουλευτών. Η εμπειρία τους στον τομέα αυτόν είναι αναμφισβήτητη. Μόνο, που κάποιος αμερικανοτραφής δημοσιογράφος τους, ύστερα από τηλεφώνημα του Μίλερ, διαρρέει την κίνηση στον υφυπουργό Τύπου Γ. Τράγκα και γίνεται κόλαση. Ο συνταξιοδοτηθείς Κ. Μητσοτάκης, για άλλη μια φορά, αδειάζει τον πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «άπειρο» και ζητώντας να επαναφέρει στην τάξη τον υπουργό Πολιτισμού. Οι συνθέτες Γ. Μαρκόπουλος και Ν. Μαμαγκάκης αλυσοδένονται συμβολικά στην είσοδο του Μεγάρου και η ΑΕΚΑ μαζεύει υπογραφές υπέρ των διαμαρτυρόμενων καλλιτεχνών.

Οκτώβρης


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολιτικές ανακατατάξεις. Ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος του Στυλιανού Παπαθεμελή, ο οποίος βρίσκει την αμέριστη συμπαράσταση του Αγίου Χριστόδουλου, όπως και των μητροπολιτών Πειραιά και Αλεξανδρούπολης. Το Πατριαρχείο περιορίστηκε σ' ένα τυπικό τηλεγράφημα. Το μανιφέστο του κόμματος συνέγραψαν ο Κ. Ζουράρις και ο Χ. Γιανναράς. Οι μητροπολίτες Ιωαννίνων και Θηβών επιβάλλουν την παρουσία των οργανωμένων τάσεων στο κόμμα, αδυνατώντας να συνυπάρξουν στις ίδιες Κομματικές Οργανώσεις με τη φράξια Χριστόδουλου. Εκπρόσωπος Τύπου αναλαμβάνει ο Γ. Κοινούσης και γραμματέας Οργανωτικού ο Κ. Σπυριούνης. Οι οργανώσεις «Ζωή» και «Σωτήρας» παρευρίσκονται στις διαδικασίες ως παρατηρητές με δικαίωμα λόγου. Ο πατήρ Επιφάνειος δήλωσε στη ΝΕΤ ότι είναι θέμα χρόνου να προσχωρήσουν και οργανικά οι δυο αυτές οργανώσεις στο κόμμα.

Νοέμβρης

Το 'πε και το 'κανε. Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία απελευθέρωσε την «αγορά» της Παιδείας. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι πραγματικότητα. Δεκάδες αιτήσεις κατατέθηκαν στο υπουργείο Εμπορίου. Εκπληξη αποτέλεσε η πρώτη άδεια που χορηγήθηκε στην «Εκσυγχρονισμός και Πρόοδος ΑΕ» για σχολή ΜΜΕ. Τα κτίρια της Σχολής βρίσκονται στο Δημοσιογραφικό Χωριό, λύνοντας έτσι το μέγα πρόβλημα πού θα κατέληγαν. Το κεφάλαιο είναι πολυμετοχικό. Ο κατατεθείς φάκελος, στο team του διδακτικού προσωπικού τους, αναφέρει τους κ. κ. Ψυχάρη (Θρησκειολογία), Ψυχογιό (Παραπολιτικά), Νεονάκη (Πολιτική Οικονομία), Χυτήρη (Εκσυγχρονιστική Ποίηση), Πρωτόπαππα (Εργατικό Ρεπορτάζ), Ρέππα (Life Style), Παναγιωταρέα (Ορθοφωνία), Λοβέρδο (Πολιτικός Σχεδιασμός) και Λιάνη (Αθλητικά). Στο βοηθητικό προσωπικό αναφέρονται οι: Γ. Πολυζωγόπουλος, Τ. Στεφανίδου, Γ. Καρελιάς, Μ. Καψής. Επισκέπτες καθηγητές οι Γ. Βέλτσος, Κ. Τσουκαλάς, και Γ. Μπαμπινιώτης.

Δεκέμβρης


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη μη-αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ χάλασε στη ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Ως καθ' ύλην αρμόδιος, απαίτησε να στηθεί νέο και υψηλότερο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Η Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε αμέσως, κάνοντας λόγο για κιτς, δίνοντας και οικολογικές διαστάσεις, όπως, λ.χ., το παλιό σύνθημα των Πράσινων «το μικρό είναι όμορφο». Πόρτες και παράθυρα στην πληκτική τηλεόραση άνοιξαν διάπλατα και το γνωστό γαϊτανάκι των γραφικών δίνει ρεσιτάλ ασυναρτησίας. Ο «Ταρζάν» του «ΑLTER» κάνει ειδική εκπομπή, όπου φιλοξενεί την κ. Ι. Κούρτοβικ και τον Ν. Γιαννόπουλο από το Δίκτυο. Τηλεφωνική παρέμβαση υπέρ του Αβραμόπουλου κάνει ο Γ. Βέλτσος και υπέρ της Μπακογιάννη ο Π. Κουνελάκης. Τελικά, υπερισχύει η άποψη της δημάρχου, με τον υπουργό να υπόσχεται σύντομα τη ρεβάνς.

Για το συντονισμό και την απόδοση:

Νίκος ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ


Παπαγεωργίου Βασίλης


Παπαγεωργίου Βασίλης


Παπαγεωργίου Βασίλης


Παπαγεωργίου Βασίλης


Παπαγεωργίου Βασίλης


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ