Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σύστημα ηλεκτροδότησης

«

Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, αποφύγετε να θέσετε όλες τις ενεργοβόρες συσκευές σε λειτουργία διότι υπάρχει ο κίνδυνος τήξεως των ασφαλειών σας και να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση». Το μήνυμα αυτό στέλνει κάθε χρόνο μαζί με τις ευχές της για μια καλή χρόνια η ΔΕΗ στους καταναλωτές. Μόνον που το μήνυμα αυτό δεν έχει στόχο να προφυλάξει μεμονωμένα τα νοικοκυριά από την υπερκατανάλωση ηλεκτρικού από τον κίνδυνο τήξης των ασφαλειών και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά την προστασία του συστήματος μεταφοράς και διανομής από μια εκτεταμένη διακοπή ρεύματος. Κάτι που φέτος δεν επιτεύχθηκε και πολλές περιοχές της πρωτεύουσας έμειναν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς χωρίς ρεύμα.

Τη νύχτα της αλλαγής του χρόνου παρατηρούνται - σύμφωνα με τη σχετική ορολογία - οι αιχμές του συστήματος, δηλαδή μεγαλύτερες καταναλώσεις. Οι υψηλές καταναλώσεις πολλές φορές συμπαρασύρουν και το σύστημα ηλεκτροδότησης, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και καταρρέει, προκαλώντας τα λεγόμενα μπλακ άουτ. Αυτό φοβάται η ΔΕΗ και καλεί τους καταναλωτές σε αυτοσυγκράτηση. Παρά την αυτοσυγκράτηση όμως που μπορεί να επιδείχτηκε, το σύστημα δεν άντεξε.

Από την υπερκατανάλωση ενός νοικοκυριού μέχρι την κατάρρευση του συστήματος μεσολαβούν πολλά. Μεσολαβεί πρωτίστως η έλλειψη των αναγκαίων επενδύσεων στο σύστημα μεταφοράς και διανομής. Μεσολαβεί η μείωση του τεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα ακόμα και διακοπές που οφείλονται σε μικροβλάβες να μην αποκαθίστανται άμεσα. Μεσολαβεί η παράδοση της συντήρησης του δικτύου σε άσχετους με το αντικείμενο εργολάβους.

Οι παράγοντες που μεσολαβούν, όμως, δε σχετίζονται με άγνοια και αδιαφορία. Είναι συνειδητοί και υπακούουν στην εντολή της αύξησης των κερδών της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ. Οι «θεσμικοί επενδυτές», που κατέχουν πακέτα της ΔΕΗ, θέλουν και αυξημένη κερδοφορία. Η ΔΕΗ, τελευταίως, παρουσιάζει υπερκέρδη, ωστόσο αυτά προέρχονται από την απαξίωση της Επιχείρησης, με την έλλειψη επενδύσεων και προσωπικού και την αύξηση των τιμολογίων. Γι' αυτό λοιπόν η ΔΕΗ, αφού ξέρει τις δυνατότητες του δικτύου, καλεί τον ελληνικό λαό να είναι συγκρατημένος στην κατανάλωση.

Βέβαια, στην ...όψιμα απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. Το τι ενδεχομένως αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, το πληροφορούμαστε συχνά-πυκνά από τις «ώριμες» αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ και του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Δανίας κ.ο.κ. Στην «απελευθερωμένη» αγορά της Καλιφόρνια, δύο ιδιωτικές εταιρίες έκοβαν εσκεμμένα, για μέρες ολόκληρες, το ρεύμα από τους καταναλωτές. Στην ανατολική ακτή τον περασμένο Αύγουστο, περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα για τουλάχιστον ένα 24ωρο. Τα ίδια και στη Βρετανία, στην Ιταλία και πάει λέγοντας. Ποιος ευθύνεται για τις διακοπές; Ακόμα και οι ακραιφνείς θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» απέδωσαν τα αίτια στην απελευθέρωση...

«

Ελεύθερη αγορά» και ασφάλεια στην ηλεκτροδότηση δεν μπορούν να συνδυαστούν. Αυτό που μπορεί να συνδυαστεί είναι ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων και των πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων, για ένα φορέα ενέργειας 100% στο δημόσιο που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την ανάπτυξη της χώρας.


Σ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ