Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απειλείται ιστορικός τόπος

Μνημείο στη, χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ ως ιστορικό τόπο, περιοχή του Κάμπου στη Χίο
Μνημείο στη, χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ ως ιστορικό τόπο, περιοχή του Κάμπου στη Χίο
Με αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ως ιστορικού τόπου απειλείται ο Κάμπος της Χίου, λόγω των σχεδιασμών για επέκταση του αεροδρομίου του νησιού σε αυτόν.

Σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής σημειώνουν ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προσπαθεί επί 22 χρόνια να επεκτείνει το αεροδρόμιο «μέσα σε κατοικημένες και προστατευόμενες περιοχές, χωρίς, ευτυχώς, αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων αγώνων του χιώτικου λαού» και προσθέτουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τέσσερις αποφάσεις του, ακύρωσε τις σχετικές εγκρίσεις.

Ωστόσο, πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εν λόγω έργου, καθώς και την ΚΥΑ έγκρισης της επέκτασης. «Να σημειωθεί», υπογραμμίζουν οι βουλευτές, «ότι είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνονται μέσα στην περιοχή της προ νότου ζώνης απαλλοτρίωσης πολιτιστικά μνημεία εντός των ορίων του "Ιστορικού Τόπου" του Κάμπου (...), όπως είναι οι οικίες Μανωλάκη και Περδικάκη, οι οποίες είναι υπό κήρυξη από την 8η ΕΝΜ» (σ.σ. Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων). Επιπλέον, «για πρώτη φορά επιχειρείται η μετατόπιση της οδού Μιχαληνού κατά 200 μέτρα εντός των ορίων του Κάμπου. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του "ιστορικού τόπου". Οι αρμόδιες Eφορείες εξέφρασαν επανειλημμένα τις αντιρρήσεις τους».

Ετσι, οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για την προάσπιση της φυσιογνωμίας του Κάμπου ως ιστορικού τόπου και επιπλέον ζητούν να καταθέσει την εισήγηση της 8ης ΕΝΜ, την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και τα πρακτικά της συνεδρίασής του.

  • Με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας θέτουν το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της «Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού "Οθρυς"» από το ΥΠΠΟ. Η Εταιρεία «επιτελεί για δεκαετίες ένα πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και μορφωτικό έργο, όχι μόνο στην επαρχία Αλμυρού, αλλά σε όλο το νομό Μαγνησίας», όμως η προσπάθεια αυτή «συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, λόγω των πενιχρών οικονομικών της», σημειώνουν οι βουλευτές. Ρωτούν, τέλος, τον υπουργό εάν είναι στις προθέσεις του η ενίσχυση αυτού του έργου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ