Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Διεκδικούν το «φιλέτο » της νοσοκομειακής περίθαλψης

Βλέπουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των προγραμμάτων Υγείας μέχρι και 82%!

Πατώντας στην πολιτικής της εμπορευματοποίησης της κυβέρνησης που προωθεί η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα οι ασφαλιστικές εταιρίες εμφανίζονται για ακόμα μια φορά διεκδικητές του φιλέτου της περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Εφαλτήριο για τις αξιώσεις του αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα η ρύθμιση εκείνη που δίνει το δικαίωμα στους διοικητές των νοσοκομείων να υπογράφουν συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες, με «ειδικό υψηλότερο νοσήλειο» για ποσοστό μέχρι του 20% των κλινών για θέσεις Β' και Α' στα νοσοκομεία.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' όσα ανέφεραν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας στη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων έρευνας αγοράς για προγράμματα Υγείας και σύνταξης που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Ενωσης η ICAP τόσο σε κατόχους όσο και σε μη κατόχους τέτοιων προγραμμάτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες εκμεταλλεύονται τη σταδιακή απαξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των καλύψεων στους τομείς Υγείας - Περίθαλψης που οδηγούν τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, όπως αποτυπώνεται και στη σχετική έρευνα. Ετσι, επιχειρούν να προβάλλουν ως μονόδρομο την παραπέρα διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε ζητήματα υγείας και σύνταξης, με στόχο την αύξηση της πελατείας τους, τη μείωση του κόστους για τις ασφαλιστικές εταιρίες και την αύξηση των κερδών τους μέσα και από την είσοδό τους στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό το τελευταίο το βαφτίζουν «συλλειτουργία φορέων κύριας ασφάλισης και ιδιωτικής ασφάλισης στον κλάδο της Υγείας». Σ' αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, εντάσσεται και η συνάντηση που είχαν με τις «ευλογίες» του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής υγείας της ΕΑΕΕ Π. Καραλή, οι εκπρόσωποι των εταιριών με τρεις διοικητές Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) πριν από έξι μήνες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση της εκχώρησης ενός ποσοστού κλινών στις ασφαλιστικές εταιρίες για λογαριασμό των «πελατών τους». Ο Π. Καραλής είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους των ΠεΣΥΠ.

Το «πεδίο δόξης λαμπρό» που υπόσχεται στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα η κυβερνητική πολιτική μεταφράζονται σε «δυνατότητα ανάπτυξης του κλάδου μέχρι 82%». Αυτό συμπεραίνουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας με δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξης του 22% από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το 2002 οι ασφαλισμένοι με ατομικά ή ομαδικά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης ανέρχονται σε 1.300.000. Κατά το 2002 αποζημιώθηκαν για περιπτώσεις νοσηλείας 280.706 άτομα με κόστος 332 εκατ. ευρώ.

«Κίνητρα» για την παραπέρα ανάπτυξη του λεγόμενου τρίτου πυλώνα του συστήματος ασφάλισης, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, με έμφαση στις φοροαπαλλαγές. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε χτες, το 70% των ερωτηθέντων οι οποίοι δεν έχουν πρόγραμμα σύνταξης δήλωσε ότι δε σκοπεύει να αποκτήσει ούτε στο μέλλον κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Το 41% από αυτούς (48% φτάνει το ποσοστό στην Αθήνα) δηλώνει ότι δε θα το κάνει γιατί έχει Κοινωνική Ασφάλιση, το 33% γιατί το κόστος είναι υψηλό και ένα ποσοστό της τάξης του 22% γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στις εταιρίες. Την ίδια στιγμή, ας σημειωθεί, το 70% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα της ICAP, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόγραμμα, ούτε συνταξιοδοτικό ούτε υγείας. Με βάση τα στοιχεία των ίδιων των εταιριών, τα ασφαλιστήρια με συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια. Οι ασφαλιστικές εταιρίες διαχειρίζονται αποθέματα ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στον τομέα των συντάξεων καλούνται από τα συμβόλαια που έχουν συνάψει να καταβάλουν συντάξεις δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τις αποδόσεις που τους αποφέρουν και ανέρχονται σε 377,4 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ