Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Θανάσιμη παγίδα» για τους κατακτητές

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να «βάλουν μία τάξη» στο Ιράκ με καρότο και μαστίγιο, από τη μία με αθρόες συλλήψεις, επιχειρήσεις σκούπα, βασανιστήρια και από την άλλη με «απελευθέρωση» και προσπάθειες να «παραδοθεί» η εξουσία στους Ιρακινούς. Εντούτοις τα κατοχικά στρατεύματα είναι εγκλωβισμένα στη «θανάσιμη παγίδα» της ιρακινής αντίστασης.

Χτες, ένα ακόμα στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ κατέπεσε στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο και οι εννέα επιβαίνοντες σ' αυτό. Η εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ δήλωσε ότι το ελικόπτερο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή κοντά στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, περιοχή που και στο παρελθόν υπήρξε εστία αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής. «Η πτώση του ελικοπτέρου με εννέα επιβαίνοντες σημειώθηκε στις 13:20. Δεν υπάρχουν επιζώντες. Υποθέτουμε πως ήταν όλοι Αμερικανοί στρατιώτες» δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ.

Μέχρι αργά δεν είχε γίνει γνωστό αν πρόκειται για μια ακόμα επίθεση των Ιρακινών ανταρτών ή αν το Μπλακ Χοκ παρουσίασε μηχανική βλάβη. Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το ΑΡ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το ελικόπτερο πριν συντριβεί είχε «μαρκαριστεί από ένα κόκκινο σταυρό», το στόχαστρο πιθανώς ενός συστήματος εκτόξευσης πυραύλων εδάφους - αέρος.


Associated Press

Λίγο νωρίτερα, αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-5 υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με 63 επιβαίνοντες, χτυπήθηκε προφανώς από έναν πύραυλο εδάφους -αέρος, παραδέχτηκε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Φαίνεται ότι ο κινητήρας αριθ. 4 χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος, το αεροσκάφος μπόρεσε τελικά να κάνει στροφή, να επιστρέψει στο αεροδρόμιο και να προσγειωθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος, αυτός που δε θέλησε να κατονομαστεί.

Επίσης, περίπου έξι βλήματα όλμων έπληξαν τα ξημερώματα της Πέμπτης την αμερικανική στρατιωτική Βάση Επιμελητείας Σέιτζ, δυτικά της Βαγδάτης, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 34.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, από την επίθεση επλήγη μέρος των καταλυμάτων των στρατιωτών. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή παρόμοια επίθεση στο λεγόμενο «σουνιτικό τρίγωνο».

Στο μεταξύ, οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν χτες, στην «υλοποίηση της χειρονομίας καλής θέλησης» με την απελευθέρωση των πρώτων εκατό ατόμων μετά την απόφαση χορήγησης αμνηστίας σε 500 από τους περίπου 9.000 Ιρακινούς που έχουν συλληφθεί από τον περασμένο Απρίλη.

Στο μεταξύ βολές δέχτηκε εκ νέου χτες η αμερικανική ηγεσία, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής, αυτή τη φορά από το Ινστιτούτο Ερευνών Carnegie που κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι παραποίησε συστηματικά τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ πριν από τον πόλεμο.

Το Ινστιτούτο Carnegie στην έκθεση που συνέταξε και δημοσοποίησε τα πορίσματά της χτες, υπογραμμίζει ότι εξέτασε εκατοντάδες φακέλους και πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες ειδικούς τους τελευταίους έξι μήνες. Και αναφέρει συγκεκριμένα ότι μεγαλοποιήθηκαν τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που μπορεί να διέθετε το Ιράκ ενώ προσθέτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε - χωρίς να διαθέτει αποδείξεις - ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα έδινε τα όπλα αυτά σε τρομοκράτες.

Η έκθεση καταλήγει ότι, αν και η μακροπρόθεσμη απειλή από το Ιράκ δεν μπορούσε να αγνοηθεί, εντούτοις είχε περιοριστεί αποτελεσματικά από τη συνδυασμένη επίδραση των επιθεωρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, τις διεθνείς κυρώσεις και την περιορισμένη στρατιωτική δράση που είχαν αναλάβει - πριν τον πόλεμο - οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ