Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβέρνηση και συμφέροντα επαναχαράσσουν τον αιγιαλό

Το ξεπούλημα της παραλίας Λαγονησίου καταγγέλλει ο Δήμος Καλυβίων

Την ώρα που στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής έφταναν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των αυθαιρέτων παρεμβάσεων στις παραλίες του Λεκανοπεδίου, σε κάποια άλλα γραφεία αποφασιζόταν η επαναχάραξη του αιγιαλού στη θέση «Λαγονήσι» προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ξενοδοχειακού ομίλου. Συγκεκριμένα, στις 14 του Μάη του 2003, η Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής του υπουργείου Οικονομικών προχωρούσε στον επανακαθορισμό των ορίων αιγιαλού και παραλίας στην παραπάνω θέση, επιτρέποντας την κατασκευή νέων κτισμάτων σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από το κύμα! Νομιμοποιούσε έτσι τις αυθαιρεσίες των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων του «Αττικού Ηλιου», συμφερόντων Π. Μαντωνανάκη. Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Grand Resort», πρώην «Ξενία Λαγονήσι», το οποίο παραχωρήθηκε στον όμιλο Μαντωνανάκη το 1998 από τον ΕΟΤ.

Το ξεπούλημα της παραλίας Λαγονησίου στον όμιλο Μαντωνανάκη, με όρους και διαδικασίες διαπλοκής, που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος αλλά και του δικαιώματος των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις ακτές, καταγγέλθηκε χτες από το Δήμο Καλυβίων και περιβαλλοντικούς συλλόγους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Καλυβίων, Π. Φιλίππου, καταγγέλθηκε παράλληλα η παράδοση μέρους της παραλίας του Λαγονησίου που ανήκει στο δήμο στον όμιλο Μαντωνανάκη. Ο Π. Φιλίππου καταφέρθηκε εναντίον των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σε μεταξύ τους συνάντηση στις 10 του Νοέμβρη διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί η παραλία, κάτι που έγινε στις 3 του Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλθηκε χτες, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΤΑ, Αν. Χωμενίδης, προχώρησε μυστικά στην υπογραφή ιδιωτικής συμφωνίας με τον «Αττικό Ηλιο», στον οποίο παραχωρήθηκαν 80 στρέμματα της παραλίας του Λαγονησίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή - την οποία προσυπέγραψε και ο Α. Τσοχατζόπουλος - μισθώνεται ο αιγιαλός έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων (από το 40ό έως το 42ο χιλιόμετρο) για μόλις 15.000 ευρώ ετησίως. Η καταβολή του μισθώματος και για τα υπόλοιπα στρέμματα θα ξεκινήσει από το Γενάρη του 2009!

Στο μεταξύ, ο όμιλος συνεχίζει την ανέγερση νέων κτιρίων χωρίς να έχει άδεια. Κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας Μαρκόπουλου, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 7.000 τετραγωνικά μέτρα που αφορούσαν σε κτίσματα και πισίνες έχουν κτιστεί καθ' υπέρβαση. Τον περασμένο Απρίλη η Πολεοδομία αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών και την ανάκληση όλων των αδειών. Ωστόσο, μετά από προσφυγή της επιχείρησης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με διαταγή εισαγγελέα ανεστάλη η εκτέλεση της διακοπής των εργασιών.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυβίων, δήμος, φορείς και κάτοικοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της παραλιακής λεωφόρου, στην είσοδο του «Grand Resort», την Κυριακή, 11 του Γενάρη, στις 11 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ