Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ηττηθούν όσοι έχουν ευθύνη

Με άμεσο πρακτικό τρόπο, με επίσκεψη και συζήτηση με τους απεργούς της «Ολυμπιακής», η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έδειξε ότι πραγματική πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να γίνει μόνο με συζήτηση επί των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων και της πολιτικής που τα δημιουργεί

Παρά την καταρρακτώδη βροχή οι απεργοί πήγαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο για να πάρουν μέρος στη συζήτηση με την Αλ. Παπαρήγα
Παρά την καταρρακτώδη βροχή οι απεργοί πήγαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο για να πάρουν μέρος στη συζήτηση με την Αλ. Παπαρήγα
Το στίγμα μιας ριζικά διαφορετικής αντίληψης για την πολιτική και τις πολιτικές εξελίξεις κατέθεσε την Κυριακή το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας με τους επί 46 μέρες απεργούς στην «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η συζήτηση δεν ήταν μια κλασικά «προεκλογική συζήτηση» με τη χυδαιότητα που αποκτά αυτός ο όρος έτσι όπως τον διαχειρίζονται οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή. Ηταν μια επί της ουσίας συζήτηση, που ξεκίνησε από ένα πραγματικό πρόβλημα των εργαζομένων και επεκτάθηκε στην πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα που το γεννά. Ταυτόχρονα, ήταν μια συζήτηση για το πώς η εργατική τάξη ως τάξη αυτή καθεαυτή υποχρεούται να αντιμετωπίζει τους δυνάστες της, ανεξαρτήτως χρώματος. Και μ' αυτήν την έννοια ήταν μια βαθύτατα πολιτική συζήτηση για την ίδια την πολιτική και τα διαφορετικά ταξικά συμφέροντα που κάθε φορά αυτή εξυπηρετεί, ανάλογα με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην κάθε χρονική στιγμή.

«Κρατάτε γερά. Μην υποχωρήσετε. Είναι προσφορά σ' όλους τους εργαζόμενους ο αγώνας σας. Κανένας δεν κέρδισε με την υποταγή. Κερδίζουν μόνο όσοι τρομοκρατούν τους από πάνω. Τρομοκρατήστε τους!».

Αυτές είναι λίγες μόνον από τις κουβέντες που είπε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους απεργούς, οι οποίοι δέχτηκαν αυτές ακριβώς τις κουβέντες ως βάλσαμο και το έδειξαν με το θερμό τους χειροκρότημα ξανά και ξανά. Και δεν ανταποκρίθηκαν έτσι τυχαία, καθώς ξανά και ξανά έχουν κατασυκοφαντηθεί αυτοί οι ίδιοι και ο αγώνας τους από όλους αυτούς που ενώ τους στήνουν στο απόσπασμα, την ίδια ώρα, μέσα από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν, τους παρουσιάζουν ως ένα από τα πλέον προνομιακά τμήματα εργαζομένων, το οποίο έχει μόνο μία επιλογή: Να υποταχτεί!

Μάνα απεργός και υπό απόλυση. Με το βλαστάρι της στην αγκαλιά, εκεί, στην πρώτη γραμμή της πραγματικής αντιπαράθεσης για το μέλλον...
Μάνα απεργός και υπό απόλυση. Με το βλαστάρι της στην αγκαλιά, εκεί, στην πρώτη γραμμή της πραγματικής αντιπαράθεσης για το μέλλον...
«Οποιος δεν έχει την τύχη να δουλεύει μονίμως δέκα χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, δεν μπορεί να καταλάβει ποια είναι πραγματικά η δουλιά μας και γιατί αντιδρούμε έτσι στα σχέδια της κυβέρνησης που μας οδηγούν στην εξόντωση», είναι η φράση με την οποία απαντούν οι απεργοί στο συκοφαντικό παραλήρημα της κυβέρνησης. Οι ίδιοι δείχνουν να κατανοούν πως οι απολύσεις που έγιναν και αυτές που απειλούνται δεν είναι τίποτα άλλο από νέτη-σκέτη τρομοκρατία για να σπάσει η απεργία και να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την παροχή φτηνότερων, απόλυτα υποταγμένων εργαζομένων ως προίκα στους νέους ιδιοκτήτες της υπό ιδιωτικοποίηση «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση του σωματείου στη συνάντηση που προηγήθηκε της συζήτησης με τους ίδιους τους απεργούς αποκαλύπτουν το εργασιακό γκέτο που οικοδομείται: Κοντά στο 45% η μείωση μισθών. Δουλιά που φτάνει ως και το συνεχές 24ωρο! Κατάργηση των πτυχίων που απαιτούνταν μέχρι τώρα και αντικατάστασή τους από «αποδεικτικά σπουδών»-μαϊμούδες, που παράγουν σωρηδόν τα διάφορα ΚΕΚ και ΙΕΚ.

Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα για τα οποία δε γίνεται καμία συζήτηση στα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Γι' αυτό ακριβώς επιλέξαμε να έρθουμε εδώ», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση η Αλ. Παπαρήγα. «Εξοργίστηκα, συνέχισε, από τις απαντήσεις που έδωσε προχτές στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός απαντώντας στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για το πρόβλημά σας. Η δική μας προσφορά, σ' αυτή τη φάση του αγώνα σας, ας είναι αυτή: Να αναγκαστούν τα μέσα ενημέρωσης έστω και για ένα λεπτό, καλύπτοντας τη δική μου περιοδεία, να παρουσιάσουν το δικό σας πρόβλημα και τον πραγματικά συγκινητικό αγώνα που δίνετε».

«Τρομοκρατήστε τούς από πάνω»

«Πολιτική για μας, τόνισε, δεν είναι μόνο οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών. Για μας πολιτική είναι το καθημερινό πρόβλημα του εργαζόμενου. Γι' αυτό πρέπει να γίνεται η συζήτηση. Είσαστε σ' ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα σας. Με επιπτώσεις και στην τσέπη σας. Ξέρουμε πολύ καλά και για τις περικοπές μισθών και για το εργασιακό κάτεργο που οικοδομείται εδώ και ότι δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο. Ακριβώς τώρα πρέπει να συνεχίσετε. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Δεν έχετε άλλο δρόμο. Θα σας κόψουν και το κεφάλι αν υποκύψετε. Κανένας δεν κέρδισε με την υποταγή. Κερδίζουν όποιοι τρομοκρατούν τους από πάνω. Τρομοκρατήστε τους! Κι ας είναι αμφίσημος αυτός ο όρος. Εμείς μιλάμε για την οργανωμένη λαϊκή πάλη της πλειοψηφίας, αυτήν που τρομοκρατεί τους από πάνω. Πρέπει να τρομοκρατηθούν από τον αγώνα σας. Μην έχετε αυταπάτες. Ευαισθησία δεν έχουν. Εδώ επιδιώκουν να εφαρμόσουν ένα μοντέλο που θα ισχύει παντού. Γιατί εδώ; Γιατί ήδη χρόνια τώρα έχουν συκοφαντήσει αυτόν τον χώρο και τον έχουν απομονώσει από τους άλλους εργαζόμενους ως δήθεν προνομιακό. Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει να δουλεύεις στα 10.000 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ξέρουμε ότι οι όποιες κατακτήσεις υπάρχουν για να επεκταθούν και σε άλλους, όχι για να καταργηθούν. Το ΚΚΕ ποτέ δε σας θεώρησε "ελίτ". Ξέρουμε πως όσες παραχωρήσεις κι αν κάνει το κεφάλαιο κάτω από τη δύναμη του αγώνα, θα είναι πάντα πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η κυβέρνηση όμως σας βλέπει σαν ευάλωτους...».

Οχι κομπάρσοι!

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους χρησιμοποιούν ως κομπάρσους στις εκλογές. Πρέπει να δώσουν μήνυμα ότι δεν τρώνε κουτόχορτο. Οτι κατανοούν πως έρχονται και χειρότερα, ειδικά στις αερομεταφορές», είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της. Τόνισε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συμπαράσταση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα 'ρθει και η σειρά των πιλότων». «"Ολοι για έναν. Ολοι οι κλάδοι στον αγώνα", αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα», είπε. Πρέπει να σπάσει, συνέχισε, η συκοφαντία. Να μην πιστεύετε σε υποσχέσεις. Να πιστέψετε μόνο στη δική σας πυγμή. Να νιώθουν απειλή από τον αγώνα σας. Εχει σημασία να ηττηθούν όλοι όσοι έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Εχει σημασία να νικήσετε εσείς. "Οχι κομπάρσοι, χειραφέτηση τώρα", αυτό είναι το επόμενο μήνυμα. Εχετε όπλα. Να μην εγκρίνετε αυτήν την πολιτική κι όσους έβαλαν πλάτη για την εφαρμογή της. Μπορούμε να τους παρεμποδίσουμε. Μπορείτε να κερδίσετε εσείς. Αποτρέψτε τα τετελεσμένα, δημιουργήστε προϋποθέσεις ώστε και την επομένη των εκλογών να παλεύετε από καλύτερη θέση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ