Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Φονιάδες (και) του Διαστήματος!

Περιγράφουν άραγε απλά και μόνο τις υπερφίαλες φιλοδοξίες μιας υπερδύναμης οι ανακοινώσεις για το νέο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που περιλαμβάνει αποικισμό της... Σελήνης και επανδρωμένες αποστολές στον Αρη;

Ασφαλώς υπάρχει αυτή η ανάγκη επίδειξης της δύναμης. Ωστόσο, πίσω από αυτές τις ανακοινώσεις κρύβεται, όπως λένε οι ειδικοί, το ωμό οικονομικό συμφέρον. Στο όνομα, μάλιστα, αυτού του συμφέροντος, όπως περιγράφεται στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα «space4peace», οι Αμερικανοί δεκάρα δε δίνουν για το αν θα μετατρέψουν τη γειτονιά της Γης στο διάστημα σε πυρηνικό σκουπιδότοπο και για το τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ίδια τη Γη.

Τι ζητούν οι Αμερικανοί με τη μόνιμη εγκατάσταση στη Σελήνη, λοιπόν; «Ηλιο-3» είναι η συνοπτική απάντηση. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο στη Γη είναι σπανιότατο, ενώ περισσεύει στη Σελήνη. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ότι είναι ιδανικό για την παραγωγή ενέργειας με τη διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης. Οι Αμερικανοί φιλοδοξούν έτσι να μονοπωλήσουν τις μελλοντικές πηγές ενέργειας, μετατρέποντας, τελικά, το Διάστημα σε πυρηνικό εργοστάσιο!

Για την υλοποίηση του προγράμματος, επίσης, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια της Γης μεθόδους. Οπως λένε δύο κορυφαίοι ειδικοί, ο δόκτορ Kaku (καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Graduate Center) και ο Bruce Gagnon (Συντονιστής του παγκόσμιου δικτύου για τη μη διασπορά πυρηνικών όπλων στο Διάστημα) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρησιμοποίηση ενός πυρηνικού πυραύλου. Με τη χρησιμοποίηση αυτού του πυραύλου, που εντάσσεται στο «πρόγραμμα Προμηθέας», ο χρόνος για την αποστολή στον Αρη μειώνεται στο μισό. Αλλά ποιος βεβαιώνει ότι ένας τέτοιος πύραυλος - πυρηνικός - δε θα υποστεί ατύχημα; Και τι θα συμβεί με ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα στον αέρα, ρωτούν οι επιστήμονες.

Τους ακούει κανείς;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ