Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Ανάκληση της εκλογικής απαγόρευσης!

ΡΙΓΑ.--

Το λετονικό Κοινοβούλιο (Σέιμ) αναγκάστηκε τελικά να αναστείλει προηγούμενη απόφασή του που απαγόρευε σε πρώην Σοβιετικούς αξιωματούχους και γενικότερα κομμουνιστές να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Την κατάφωρη παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων χιλιάδων Λετονών είχαν καταδικάσει τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (που ήταν στην ουσία ο στόχος της απαγόρευσης) αλλά και πολλοί άλλοι εντός και εκτός συνόρων. Τελικά υπό το βάρος του πανευρωπαϊκού εξευτελισμού το Κοινοβούλιο απέσυρε το σχετικό εκλογικό νόμο. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν και εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, η Λετονία θα γινόταν δέκτης σοβαρών παρατηρήσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση που από τις εκλογές αποκλείονταν οι κομμουνιστές.

Το εκλογικό νομοσχέδιο που αποσύρθηκε έχει τη βάση του στον εκλογικό νόμο που ισχύει για την ανάδειξη της εθνικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία όσοι παρέμειναν στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας μετά το Γενάρη του 1991 (δηλαδή, για μια περίοδο 11 μηνών πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ), καθώς επίσης όσοι δούλευαν στα όργανα της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα. Επίσης, στη Λετονία απαγορεύεται η δράση του ΚΚΛ όπως και τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά σύμβολα, ενώ περισσότερο από το 25% του πληθυσμού δεν έχει πολιτικά δικαιώματα (ρωσόφωνοι). Πάντως, εκκρεμεί προσφυγή εναντίον και αυτού του νόμου, που εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ