Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τα ημερολόγια της μοτοσικλέτας»

Παρουσιάστηκε στην Αβάνα η ταινία του Βάλτερ Σάλες, με παραγωγό τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, για τον Τσε

Μία σημαντική, για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του μελλοντικού επαναστάτη, πτυχή της ζωής του Τσε Γκεβάρα αναδεικνύει η ταινία του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη, Βάλτερ Σάλες «Τα Ημερολόγια της μοτοσικλέτας», η οποία προβλήθηκε την Κυριακή στην Αβάνα, παρουσία της χήρας και των παιδιών του Τσε.

Παραγωγός της ταινίας - και παρών στην προβολή της στον κινηματογράφο «Τσάρλι Τσάπλιν» της κουβανικής πρωτεύουσας - είναι ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, «συνήθης ύποπτος» για την προοδευτική στάση του στο Χόλιγουντ, αλλά και εμπνευστής του σημαντικού φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου «Σάντανς», όπου επίσης προβλήθηκε η ταινία για τον Τσε και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Η ταινία βασίζεται στα ημερολόγια που κρατούσε ο Τσε κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης περιήγησής του με μοτοσικλέτα σε όλη τη Νότια Αμερική το 1952, όταν ακόμη ήταν φοιτητής της Ιατρικής. Ενα ταξίδι - αποκάλυψη για το νεαρό Γκεβάρα, αφού γνώρισε από κοντά τη φτώχεια και την κοινωνική εκμετάλλευση στη Λατινική Αμερική. Ενα ταξίδι συνειδησιακής αφύπνισης, που, σε συνδυασμό με άλλους καταλυτικούς παράγοντες, έφερε τον Τσε στο πλευρό του Κάστρο στο Μεξικό και από εκεί στη Νίκη της Επανάστασης στην Κούβα.

«Ηρθα να παρουσιάσω την ταινία, της οποίας ήμουν ο παραγωγός, για τον Τσε Γκεβάρα και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στην Κούβα», τόνισε ο Ρέντφορντ πριν την προβολή της και στη συνέχεια την παρακολούθησε μαζί με τη σύντροφο του Τσε Αλέιντα Μαρτς, τον γιο του Καμίλο και τις κόρες του Σέλια και Αλεϊδίτα, καθώς και με τον Ραμίρο Βαλντές, ανώτατο στρατιωτικό διοικητή σήμερα, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Τσε και του Φιντέλ Κάστρο στις οροσειρές της Σιέρα Μαέστρα. Μετά την προβολή, η Αλέιντα, η οποία παραχώρησε στους παραγωγούς τα ημερολόγιά του, δήλωσε πως «η ταινία ήταν υπέροχη». Η Σέλια πρόσθεσε πως «εάν διαβάσετε το βιβλίο που ο μπαμπάς μου έγραψε κατά το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, θα δείτε πως η ταινία μένει πιστή στο πρωτότυπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ