Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ»
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ - Ηρακλής 3» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας»), απαντώντας στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της επιχείρησης - και του ομίλου - να προχωρήσει στην πράξη στην περαιτέρω συρρίκνωση των εργαζομένων, με παράλληλη παράδοση τομέων του εργοστασίου (όπως τα λατομεία) στους εργολάβους. Η απεργία θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη στις 6 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Το ΔΣ του Σωματείου, σε σχετική ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους, επισημαίνει την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας που «αυθαίρετα, παράνομα και προκλητικά, περιφρονεί την εργατική νομοθεσία, παραβιάζει κάθε μέρα και περισσότερο τα βασικότερα δικαιώματα των εργαζομένων και αδιαφορεί με ιδιάζουσα θρασύτητα ακόμα και για την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Η προσπάθεια συνεχούς συρρίκνωσης του προσωπικού έχει ξεκινήσει, ωστόσο, πριν αρκετά χρόνια, όταν το εργοστάσιο πέρασε στα χέρια της ιταλικής «Καλτσεστρούτζι» και συνεχίστηκε από τους Εγγλέζους της «Μπλου Σάιρκλ» και τώρα με τη γαλλική πολυεθνική «Λαφάρτζ». Το ίδιο διάστημα η είσοδος των εργολάβων πολλαπλασιαζόταν, αφού και η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αντιδρούσε μόνο στα λόγια. Στην πράξη στις κινητοποιήσεις περιοριζόταν σε οικονομικά αιτήματα, ενώ αποδεχόταν και τις απολύσεις που γίνονταν με τη μορφή των «οικειοθελών αποχωρήσεων». Ετσι, με τις απολύσεις και τις συνταξιοδοτήσεις και τη μη αναπλήρωση ο αριθμός των εργαζομένων - 1.200 πριν λίγα χρόνια - συρρικνώθηκε στο μισό, με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί με ελλείψεις στα τμήματα παραγωγής, συντήρησης, φόρτωσης, μεταφοράς και στο λατομείο, με μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων.

Επιπλέον, η κατάσταση στο εργοστάσιο στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας είναι αφόρητη εξαιτίας των ανεπαρκέστατων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ