Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικός ποιητικός ρεαλισμός

Αρχισαν τα σεμινάρια που διοργανώνει το περιοδικό «Επικοινωνία και Κινηματογράφος» και το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, με κεντρικό θέμα «Δομική ανάλυση στην κινηματογραφική γλώσσα: οι δομές του ποιητικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο».

Ηδη εξετάστηκε το θέμα «Εισαγωγή στον ποιητικό ρεαλισμό», όπου προβλήθηκε η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» (1956). Ακολουθούν άλλες έξι συνεδρίες για τον ποιητικό ρεαλισμό. Οι προβολές και συζητήσεις γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ (Βαλτετσίου 25) κάθε Τετάρτη (4μ.μ.). Στις 28/1 θα εξεταστεί το θέμα «Τα σεναριακά προβλήματα στον ποιητικό ρεαλισμό» και θα προβληθεί η ταινία «Η υπόσχεση» (1996), των Λικ και Ζαν Πιερ Νταρντέν. Ακολουθούν: 11/2: «Οι ριζικές αλλαγές στην αφήγηση», θα προβληθεί η ταινία «Τα χάρτινα αεροπλανάκια» (1997), του Φαρχάντ Μεχρανφάρ. 18/2: «Προβλήματα στην ηθοποιία στον ποιητικό ρεαλισμό», «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» (2000), του Δήμου Αβδελιώδη. 10/3: «Προβλήματα τεχνικής στον ποιητικό ρεαλισμό», «Ο ποδηλάτης του Πεκίνου» (2001), του Γουάνγκ Ξιάο Σουάι. 17/3: «Προβλήματα αισθητικής στον ποιητικό ρεαλισμό», «Ο δρόμος προς το σπίτι» (1999), του Ζανγκ Γιμού. Τις εισηγήσεις θα κάνει ο κριτικός κινηματογράφου και εκδότης του περιοδικού, Γιάννης Φραγκούλης.

Παράλληλα, «τρέχει» και το σεμινάριο ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τις γυναίκες Ελληνίδες δημιουργούς του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους. Οι συνεδρίες θα γίνονται στον ίδιο χώρο, επίσης κάθε Τετάρτη (7μ.μ.). Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 28/1: «Μήλου Μέταλλον», «Τα Ακρα» και «Αφροδίτη των Ρόδων» της Εφης Ξηρού. 11/2: «Η Μοναξιά της Κοτίνας», «Μάρκος Χάτας» και «Είναι Ωραία» της Δέσποινας Καρβέλα. 18/2: «Ιων» της Αννας Κεσίσογλου. 25/2: «Αθήνα» και «Γυναίκα και Τιμή» της Αλίντας Δημητρίου. Θα ακολουθήσουν προβολές και συζητήσεις όλη την άνοιξη, ενώ στις 3 Μαρτίου θα οργανωθεί συνάντηση γυναικών που ασχολούνται με το ντοκιμαντέρ, προβολή ταινιών και συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ