Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νέα φορολογική επιδρομή

Για νέα φορολογική επιδρομή του Δήμου Ηρακλείου προς τους δημότες του, έκανε λόγο ο Στέλιος Ορφανός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο για το 2004.

Στην ομιλία του επισήμανε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και του κ. Κουράκη, για παραποίηση της πραγματικότητας, σε μια προσπάθεια να μην πάρει χαμπάρι ο κόσμος για τη νέα φορολογική επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, για το νέο προϋπολογισμό (σ.σ. τον οποίο η παράταξη καταψήφισε) αναφέρει, «το καθιερωμένο πλασματικό "φούσκωμα" του προϋπολογισμού από 38 δισ. δρχ. Πέρυσι σε 55 δισ. δρχ., το 2004 δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχουν τα αποτελέσματα: η υλοποίησή του το 2003 έφτασε στα 17,2 δισ. δρχ. Μόνο, δηλαδή, στο 44% - όσο και τον προηγούμενο χρόνο. Τα έργα υλοποιήθηκαν μόνο κατά 12%».

Μεγαλύτερη σημασία, όπως τονίζει, έχει ότι τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη και φόρους έφτασαν τα 9,2 δισ. δρχ. το 2003, ποσοστό 53,76% των δημοτικών εσόδων, ποσοστό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. «Προϋπολογίζονται μάλιστα σε 16,5 δισ. δρχ. το 2004, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις απαράδεκτες αυξήσεις 5% σε ορισμένα βασικά τέλη».

Για τα νέα δημοτικά τέλη, τόνισε ότι τέλη θα μπουν ακόμα και στις κηδείες και τα μνημόσυνα. Ενώ εκεί που θα υπάρξει καταιγισμός νέων τελών είναι τα χωριά όπου, όπως επισήμανε, τέλειωσε το «μέλι» του Καποδίστρια και αρχίζει να φαίνεται το πραγματικό του πρόσωπο. «Θα ζητήσουν ως και τέλη άρδευσης αναδρομικά από τα προηγούμενα χρόνια, τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα χτυπιέται από παντού».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις πολύ χαμηλές επιχορηγήσεις του δήμου από το κράτος, ενώ για τα λεφτά και τα έργα που ήρθαν στην πόλη με τη συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι αυτά δεν πέρασαν από το δήμο, γεγονός που αποδεικνύει τη θεσμική υποβάθμιση του δήμου αλλά και το ότι μετά τις συγκυρίες ο δήμος θα είναι σε ακόμη χειρότερη θέση από πριν.

Για τον τρόπο που μπαίνουν τα έργα σημείωσε ότι αποβλέπει στην εκτόνωση των αντιδράσεων και τον εφησυχασμό των δημοτών, ότι δήθεν όλα θα γίνουν, ενώ υπάρχουν δεκάδες έργα που μπαίνουν κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό, όπως και πέρυσι και πρόπερσι, χωρίς ποτέ να ξεκινούν.

Για τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» που συμμετέχει ο δήμος, σημείωσε ότι προκαλεί εντύπωση η απουσία κονδυλίου για το πρόγραμμα εξαγοράς συνειδήσεων των ανέργων, όπως το χαρακτήρισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ