Πέμπτη 29 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απέσπασαν δέσμευση για το επίδομα

Χτες έκαναν κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ από τους άνεργους
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ από τους άνεργους
Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους, για την οργάνωση και το συντονισμό των οποίων πρωτοστάτησε το ταξικό Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), οι εποχιακοί εργάτες του νομού πέτυχαν μια πρώτη νίκη. Προχωρώντας χτες σε κατάληψη του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ, στη Λάρισα, κατάφεραν ν' αποσπάσουν τη δέσμευση από τους αρμόδιους ότι κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του Οργανισμού την ερχόμενη Τρίτη θα εισηγηθούν θετικά σχετικά με το αίτημά τους για την καταβολή του επιδόματος που δικαιούνται ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι εποχιακά απασχολούμενοι στα εργοστάσια κονσερβοποιίας, τα οποία πέρσι υπολειτούργησαν λόγω της καταστροφής των δεντροκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα να κάνουν ελάχιστα μεροκάματα. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με απόφαση του ΟΑΕΔ εξαίρεσε το Νομό Λάρισας και τους 3.500, περίπου, εποχιακά απασχολούμενους από την καταβολή του επιδόματος των 1.000 ευρώ, ανακοινώνοντας ότι θα το δώσει μόνο στους συναδέλφους τους στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Τη δέσμευση του ΟΑΕΔ μετέφερε ο αντιπρόεδρος της διοίκησης, Μπ. Δανέλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ και βουλευτής του ΚΚΕ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάληψη και αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τη διευθύντρια της περιφερειακής διοίκησης του ΟΑΕΔ, Ελευθερία Σαΐτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί μια σειρά άλλων τηλεφωνικών επικοινωνιών του Τ. Τσιόγκα με υπεύθυνους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ισχυρίζονταν ψευδώς, όπως έκανε και ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας την περασμένη βδομάδα, ότι δεν είχε υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα από το ΕΚΛ! (Υπόμνημα του ΕΚΛ που κατατέθηκε, επισήμως, στον ΟΑΕΔ στις 2/10/2003 κι έχει αριθμό πρωτοκόλλου 2185/Φ13).

Στο κάλεσμα συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση, που είχε απευθύνει το ΕΚΛ και το Συνδικάτο Τροφίμων-Γάλακτος-Ποτών του νομού, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες εποχιακοί εργάτες.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Τ. Τσιόγκας χαρακτήρισε κατάπτυστη αυτή την απόφαση και κατήγγειλε τα παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων για την εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της. Κάλεσε, δε, τους εποχιακούς εργάτες να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν.

«Τιμωρία» στις εκλογές

Οι εποχιακοί εργάτες μπορεί, μεν, να ικανοποιήθηκαν εν μέρει απ' αυτή την εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα του αγώνα τους, διαμήνυσαν, όμως, δε, προς πάσα κατεύθυνση ότι θα είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Βεβαίως, ο αγώνας τους θα πρέπει να δοθεί και σε πολιτικό επίπεδο τιμωρώντας με την ψήφο τους, στις ερχόμενες εκλογές, τους υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Το θέμα των εκλογών, άλλωστε, βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να «μαυρίσουν» το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για να πληρώσουν για όσα δεινά έχουν προκαλέσει σε βάρος τους. Ανάμεσά τους και η εργάτρια στην επιχείρηση «ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ» Ευαγγελία Μανέκα, η οποία μιλώντας στο «Ρ» λέει: «Είμαι χήρα. Η οικογένειά μου εξαρτάται από μένα. Μεροκάματα, όμως, πέρσι δεν έκανα. Μεγάλη φτώχεια, μεγάλη δυσκολία είναι η ζωή μας».

Το λόγο πήρε η Κατερίνα Σκύφτα: «Μεροκάματο δε βγαίνει με δυο μήνες δουλιά το χρόνο. Πώς θα ζήσουν οι οικογένειές μας; Αν δεν αγωνιστούμε δε θα μας δώσει τίποτα η κυβέρνηση». Και η Αναστασία Διβανέ συμπλήρωσε: «Ζούμε μες στη φτώχεια. "Ο Θεός και η ψυχή μας" ξέρουν πώς περνάμε και πώς μεγαλώνω τα δυο μου παιδιά με τα λίγα μεροκάματα που έκανα φέτος. Χωρίς χρήματα, χωρίς δουλιά, χωρίς ένσημα πώς να τα βγάλουμε πέρα; Και δε φτάνει αυτό, αλλά στήνουν και διάφορα προεκλογικά κόλπα σε βάρος μας. Γι' αυτό κι εμείς στις εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε τους πραγματικούς μας συμπαραστάτες. Και η απάντηση είναι μία: Στην κάλπη "δαγκωτό" ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ