Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Επιλογές
Συνεύρεση χορού - θεάτρου - επιστήμης

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη στήριξη της πρυτανείας, προσθέτει στην ερευνητική του δραστηριότητα μια ακόμα πρωτότυπη έρευνα - μελέτη - η μόνη μέχρι σήμερα γι' αυτό το θέμα - με τίτλο «Χορός και Θέατρο (Από την Ντάνκαν στις νέες χορευτικές ομάδες)». Πρόκειται για «καρπό» πεντάχρονης, αφιλοκερδούς έρευνας 80 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος, οι οποίοι παρακινημένοι και καθοδηγούμενοι (αφιλοκερδώς επίσης) από την καθηγήτρια Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ, η οποία είχε την ιδέα και πρωτοβουλία για την έρευνα και τη διοργάνωση της ομώνυμης έκθεσης, δούλεψαν «άοκνα, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία» για να ερευνηθεί η σχέση και οι μορφές συμπόρευσης Χορού - Θεάτρου στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Συμπαραστάτες στην έρευνα των φοιτητών στάθηκαν σωματεία και άτομα που ασχολούνται με το Χορό, καθώς και οι εκδόσεις «Εφεσος», με το «μεράκι τους για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στη χτεσινή παρουσίαση του - εικονογραφημένου με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό - τόμου (504 σελ.), ο αντιπρύτανης Μιχάλης Δερμιζάκης, σημειώνοντας τη διττή αξία της έρευνας αυτής, καθώς αφορά στη «συγχώνευση δυο μορφών τέχνης» και στη «δημιουργική συμπόρευση της επιστήμης με την τέχνη» και ότι «το πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί χώρο προαγωγής της έρευνας και του πολιτισμού», υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, το πολυσχιδές πολιτιστικό έργο που παράγουν οι καθηγητές και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου δεν έχει τύχει του οφειλόμενου ενδιαφέροντος της πολιτείας». Ούτε του ΥΠΠΟ, το οποίο δε στήριξε ούτε την έρευνα, την έκδοση και την έκθεση, που εγκαινιάστηκε και θα παρουσιάζεται έως τις 15/2, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ). Ο πρόεδρος του Τμήματος, Βάλτερ Πούχνερ, υπογράμμισε ότι η έρευνα, η έκδοση και η έκθεση είναι «σπουδαίο έργο στην "γκρίζα", και πολιτιστικά, εποχή μας». Η επίτιμη πρόεδρος του Σωματείου Χορού - Ρυθμικής, Ελένη Ζαμπούρα, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά ασχολήθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι με το Χορό και τους ανθρώπους του» και ότι «χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια».

Η «ψυχή» της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας, η Ε. Φεσσά, επαίνεσε τους φοιτητές - ερευνητές (τα ονόματά τους καταγράφονται στην πρώτη σελίδα της έκδοσης), ευχαρίστησε τα σωματεία του Χορού για τη συνεργασία τους και τους καθηγητές και θεατρολόγους για την κειμενική συμβολή τους και συνόψισε τα κεφάλαια του τόμου.

Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν: Τρεις παραστάσεις χορευτικών ομάδων στο Κέντρο Τεχνών (2/2 «Αμάγαλμα», 9/2 «Art Dance Theatre», 15/2 «Αέναον Χοροθέατρο»). Στις 18-19/2 (έναρξη 10πμ, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου), συμπόσιο με θέμα «Η συνάντηση του Χορού με το Θέατρο στην αυγή του 21ου αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ