Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
«Δουλεύει» για την παιδεία της αγοράς

Σε ανιστόρητες συγκρίσεις της παιδείας της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με αυτή της Σοβιετικής Ενωσης, προχώρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Για πιο «ευέλικτο σύστημα εξετάσεων» έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, σε χτεσινή του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «ΣΤΑΡ ΦΜ» της Θεσσαλονίκης. Μετά τις διαρροές που υπήρξαν για αλλαγή του τρόπου εξετάσεων και τις προτάσεις περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντιστρέψει την αγανάκτηση που δημιούργησε η πολιτική των κυβερνήσεων, στις οποίες ο ίδιος συμμετείχε, και να παρουσιάσει ως νέες αντιλήψεις που δεν είναι τίποτε άλλο από ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με μεγάλο θράσος μίλησε, αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, για «σοβιετικού τύπου παιδεία», το χαρακτήρισε «κρατικοκεντρικό και συγκεντρωτικό», και φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο που καθορίζονται τα επαγγέλματα, είπε: «Το ποια επαγγέλματα εμείς βγάζουμε κάθε χρόνο ουσιαστικά αποφασίζονται κεντρικά, για το ποιες θέσεις και συγκεκριμένα πόσες θέσεις σε κάθε επάγγελμα θα βγουν κάθε χρόνο. Πόσοι παιδαγωγοί, πόσοι αρχιτέκτονες, πόσοι μηχανικοί, πόσοι γιατροί κλπ. Αυτό υπήρχε παλιά στο σοβιετικό σύστημα και υπήρχε ένας κεντρικός σχεδιασμός. Κάθε χρόνο βγάζουμε τον ίδιο αριθμό, άσχετα με τι λέει η αγορά».

Φυσικά, ο υπουργός δεν είναι ούτε αφελής, ούτε αγνώμων και ξέρει ότι το ταξικά επιλεκτικό εκπαιδευτικό σύστημα (μέρος του είναι και οι εξετάσεις), που διαμόρφωσε η πολιτική του, καμιά σχέση δεν έχει με την παιδεία στη Σοβιετική Ενωση. Απλά στην προσπάθειά του να προωθήσει την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της παιδείας με την αγορά, θέλει να «θολώσει τα νερά» και να επηρεάσει κυρίως τους νέους με μικρή πείρα.

Ο Γ. Παπανδρέου, ρίχνοντας... ρηξικέλευθες ιδέες και προτάσεις για διάλογο, προωθεί παραπέρα την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Στην ήδη ιδιωτικοποιημένη παιδεία προτείνει ακόμη μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησής της. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «...δεν μπορεί να έχει την εποπτεία ένα κεντρικό υπουργείο όλων των λεπτομερειών σε κάθε περιοχή. Αυτά θα πρέπει ουσιαστικά να είναι μέσα απ' την τοπική κοινωνία». Ο Γ. Παπανδρέου δεν κρύβει το όραμά του για την παιδεία της αγοράς. Το «πυροτέχνημα» περί αλλαγής του τρόπου εξετάσεων είναι μόνο προκάλυμμα για να εγκλωβίσει κόσμο και να δημιουργήσει προσδοκίες. Ωστόσο και το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν ενταχθεί σ' ένα σχέδιο όπου θα υπάρχει υποχρεωτικό σχολείο 12χρονο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, σύστημα μεταλυκειακών σπουδών για τα παιδιά που θέλουν να έχουν μια επαγγελματική ειδίκευση, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Χωρίς την ταξική επιλογή που ξεκινάει από πολύ νωρίς, χωρίς συνύπαρξη με την ιδιωτική παιδεία ή τα ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ