Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ
Ωρα για συνδικαλισμό

Βόλεϊ. Ενα άθλημα αδικημένο και παραμελημένο συνάμα. Αυτή είναι η διαπίστωσή μου, μετά από 13 χρόνια που κάνω πρωταθλητισμό. Σε αυτή τη διαδρομή μου λίγα είναι αυτά που ώθησαν προς τα πάνω το άθλημα και πολλά αυτά που το καθήλωσαν στη μιζέρια και τη στασιμότητα. Απόρροια της γενικότερης φιλοσοφίας της πολιτείας για τον αθλητισμό.

Τα νέα παιδιά, βαλλόμενα από κακής ποιότητας ενημέρωση, στρέφονται σε αθλήματα που μπορούν, έτσι νομίζουν, να τους προσφέρουν γρήγορα και πολλά χρήματα, δόξα, φήμη αδιαφορώντας για την ουσία του «αθλήσαι.»

Να μη μιλάμε για αποκέντρωση. Γεωγραφικά διαμερίσματα όπως η Ηπειρος, η Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου η Μακεδονία (εκτός Θεσσαλονίκης), η Πελοπόννησος (εκτός Πάτρας), δεν έχουν αντιπροσωπευτική ομάδα στο εθνικό μας πρωτάθλημα..

Ανάλογη, βέβαια, είναι και η υλικοτεχνική υποδομή και τα προγράμματα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Ταυτόχρονα, στον καθρέφτη του αθλήματος το πρωτάθλημα όλο και πιο συχνά εμφανίζονται φαινόμενα ασυνέπειας και κακής οργάνωσης των σωματείων απέναντι στους αθλητές, που είναι βέβαια αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω όμως και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε εμείς οι ίδιοι οι αθλητές, υποβαθμίζοντας εκ των έσω το όποιο συνδικαλιστικό μας όργανο, που βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, αδυνατώντας να αντιδράσει. Αδιαφορούμε για τις άσχημες εξελίξεις που κάθε χρόνο γίνονται και πιο έντονες και δεν παλεύουμε όσο θα έπρεπε για τα συνεχή προβλήματα των συναθλητών μας. Παίκτες απλήρωτοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Ομάδες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, με προσφυγές εναντίον τους από αθλητές που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Είναι ανάγκη, λοιπόν, ενεργοποίησης του συνδικαλιστικού μας οργάνου για πιο υγιείς αθλητές και σωματεία για πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα.

Και εάν οι κατά καιρούς επιτυχίες που είχαμε σε συλλογικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, αποτελούν αντίλογο, όσοι ασχολούνται έμμεσα και πιο πολύ άμεσα με το άθλημα γνωρίζουν πως δεν είναι τίποτα άλλο από φωτεινές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κανόνας που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν δεν ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς, για το καλό του αθλήματος το μέλλον μάλλον αβέβαιο και μίζερο θα είναι αν δεν αγωνιστούμε...


Του
Χρύσανθου ΚΥΡΙΑΖΗ*
*Ο Χρύσανθος Κυριαζής είναι διεθνής βολεϊμπολίστας του Ολυμπιακού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ