Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προκαλούν με τον «καυγά» για τα ρέπος

Το ΠΑΣΟΚ «αντιδρά» με τις προτάσεις της ΝΔ, τις οποίες πρωτοδιατύπωσε ο ...Δ.Γεωργακόπουλος

Μέγας καυγάς ξέσπασε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυτή τη φορά για τη φορολογία των τόκων των ρέπος... Το ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται πως άδραξε την ευκαιρία για να κατακεραυνώσει τη ΝΔ, η οποία, φέρεται να προτείνει αύξηση της σχετικής φορολογίας από 7,5% στο 15%. Χτες, ο Πρωτόπαππας, ο αστέρας αυτός του εκσυγχρονισμού, εγκάλεσε τη ΝΔ, ζητώντας της να απαντήσει αν συμφωνεί με φορολογία στο 15% ή με δηλώσεις στελεχών της (Π. Δούκας), που πρότειναν οι τόκοι των ρέπος να φορολογηθούν σαν εισόδημα, κάτι που ισοδυναμεί με φορολόγησή τους με συντελεστές 30% και 40%. Για να ξέρουμε για τι πράγμα «τσακώνονται», εμπαίζοντας για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους, καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι οι καταθέσεις ρέπος, αποτελούν μορφή κατάθεσης κύρια των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, της αστικής τάξης και γενικώς των υψηλών εισοδημάτων...

Το ΠΑΣΟΚ που σήμερα τα βάζει με τη ΝΔ, επειδή μεθοδεύει την αύξηση του σχετικού φόρου, αποσιωπά επιδεικτικά το γεγονός ότι αυτές οι προτάσεις περιέχονται στο λεγόμενο πόρισμα της επιτροπής Γεωργακόπουλου. Του άλλοτε υφυπουργού Οικονομικών και από τα κοντινά στο Γ. Παπανδρέου σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στο πόρισμά του για τα δημοσιονομικά σημείωνε ότι «προτείνεται η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επόμενων κατηγοριών εισοδήματος», όπως «της φορολογίας των πάσης φύσεως τόκων, εφόσον προέρχονται από φυσικά πρόσωπα, αφού εναρμονιστούν οι συντελεστές φορολογίας και εξισωθούν για όλες τις κατηγορίες τόκων, περιλαμβανομένων και των τόκων των repos». Και το ΠΑΣΟΚ δεν έμενε μόνο σ' αυτή τη διατύπωση. Συνέχιζε, σημειώνοντας ότι «προτείνει την εναρμόνιση της φορολογίας όλων των μορφών καταθέσεων, και των repos, να φορολογούνται δηλαδή οι τόκοι με συντελεστή 15%»... Επιπλέον, προτείνει την αύξηση, υπό όρους, της φορολογίας στο 20%. Κοντολογίς;

Το ΠΑΣΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας πρότεινε ό,τι ακριβώς προτείνει σήμερα η ΝΔ. Μόνο που, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να θέσει θέμα αύξησης των φόρων που πληρώνουν τραπεζίτες και μεγαλοεισοδηματίες από την εκμετάλλευση των ρέπος, τα βάζει τώρα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ένα θέμα που είναι σχεδόν αδιάφορο για τους εργαζόμενους.

Τι ενδιαφέρει τους εργαζόμενους; Το γεγονός ότι η πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υιοθέτησε και επέβαλε την πολιτική απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος, που οδήγησε στην πλήρη ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι οι τραπεζίτες να καταργήσουν τελείως τους τόκους στις καταθέσεις ταμιευτηρίου των εργαζομένων. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η λεηλασία των αποταμιεύσεων των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια για τα συνεχώς περισσότερα τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια διατηρούνται σε τοκογλυφικά επίπεδα.

Είναι φανερό ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δανείζεται ο ένας τις ιδέες του άλλου, αλλά δε διστάζουν να αλληλοκαταγγέλλονται για τις αλληλοδανειζόμενες ιδέες, στο βωμό της ψηφοθηρίας... Με λίγα λόγια μας εμπαίζουν, μας εξαπατούν, μας κοροϊδεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ