Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μονομερή ανεξαρτησία σκέφτεται η παλαιστινιακή ηγεσία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να καταπατά και να προσαρτά τη γη των Παλαιστινίων» υποστήριξαν, χτες, 2 ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν, τουλάχιστον, την επαναχάραξη του διαχωριστικού τείχους κατά μήκος της «πράσινης γραμμής». Το Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει απόφαση εντός των προσεχών ημερών, λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για το ίδιο θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις 23 Φεβρουαρίου.

Μια ημέρα νωρίτερα, η εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι η ισραηλινή ηγεσία σκέφτεται να επανασχεδιάσει το τείχος σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των διεθνών επικρίσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι υπάρχει η πιθανότητα μείωσης του μήκους του κατά 100 χλμ. και η ανέγερση των υπολοίπων μερών του κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Επίσης, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Αριέλ Σαρόν, Γκιόρα Εϊλάντ, φέρεται να δήλωσε ότι «η ισραηλινή ηγεσία δεν είχε προβλέψει πόσο πολύ θα επηρέαζε την καθημερινότητα των Παλαιστινίων αυτή η χάραξη, με αποτέλεσμα, σήμερα, να πρέπει να την αλλάξει».

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση εκκένωσης 17 από τους 21 εποικισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Οι έποικοι της Γάζας, χτες, ανακοίνωσαν ότι δρομολογούν την εγκατάσταση άλλων 500 οικογενειών στους εποικισμούς τους, προκειμένου να καταστήσουν ακόμη δυσκολότερη την απομάκρυνσή τους, ενώ οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Σαρόν προτίμησαν, για δεύτερη φορά, να απέχουν από την ψηφοφορία που διεξήχθη, χτες, στην Κνέσετ με αφορμή μια νέα πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση επιβίωσε για λίγες μόνο ψήφους.

Παρ' όλα αυτά, η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τα σχέδιά της, τα οποία θα παρουσιάσει στην Ουάσιγκτον, στα τέλη του μήνα. Παράλληλα, φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, πρώτες ύλες και άλλα εμπορεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, και μετά την εκκένωση των εβραϊκών εποικισμών. Καλού κακού, πάντως, στενοί συνεργάτες του Αριέλ Σαρόν είχαν την Κυριακή επαφές με αξιωματούχους του Εργατικού Κόμματος, προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος μιας ενδεχόμενης αναγκαστικής συνεργασίας.

Παλαιστινιακές αντιδράσεις
και εισβολές

Το ενδεχόμενο ανακήρυξης, μονομερώς, της ανεξαρτησίας των παλαιστινιακών εδαφών, στα όρια του 1967, εξετάζει η παλαιστινιακή ηγεσία, σύμφωνα με τον Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ. Ο Ράμπο δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αναζητά τρόπους αντίδρασης απέναντι στην απειλή μονομερών κινήσεων από τον Σαρόν, και ένας από τους τρόπους είναι και η κήρυξη ανεξαρτησίας. Ο Ράμπο, επίσης, χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια» τις διακηρύξεις εκκένωσης του Σαρόν, υποστηρίζοντας ότι κρύβουν ένα βαθιά ρατσιστικό σχέδιο διαχωρισμού που θα κατακερματίσει περαιτέρω τα παλαιστινιακά εδάφη.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, χτες, 2 Παλαιστινίους σε ανταλλαγή πυρών στη Γάζα, ένα μέλος της «Χαμάς» και έναν 17χρονο πολίτη, και άλλον έναν 26χρονο, μέλος των «Μαρτύρων του αλ Ακσα» στη Τζενίν. Την Κυριακή, νέα εισβολή πραγματοποιήθηκε στη Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και να τραυματιστούν άλλοι 6 Παλαιστίνιοι σε ανταλλαγή πυρών με τους Ισραηλινούς εισβολείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ