Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΦΩΚΙΔΑΣ
Με το αγώνα τους απέσπασαν δεσμεύσεις

Και χτες απέκλεισαν το δρόμο Λαμίας - Αμφισσας - Ναυπάκτου. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ξαναβγάζουν τα τρακτέρ από Παρασκευή

ΑΜΦΙΣΣΑ (Του ανταποκριτή μας).- Συνέχισαν και χτες, οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί της περιοχής της Αμφισσας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύσεις στα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματά τους, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Αμφισσας και των γύρω χωριών, θεωρώντας ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και αφού «χόρτασαν» από ψεύτικες υποσχέσεις και εμπαιγμό, με πρωτοστάτη την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων:

  • Αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ενάντια και στις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ.
  • Κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας «εδώ και τώρα» την καταβολή ολόκληρης της επιδότησης (που καθυστερούν την καταβολή τους για 15 και 16 μήνες) για το λάδι και τη βρώσιμη ελιά, χωρίς περικοπή και για όλους τους ελαιοπαραγωγούς.
  • Διεκδικούν την κατάργηση των πλαφόν, ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, όπως και εξασφάλιση της επιδότησης για το λάδι και την ελιά, τη νέα χρονιά και να μην ισχύσει ο νέος κανονισμός για το λάδι που θα μειώσει την επιδότηση και θα υποβαθμίσει την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου.

Ετσι, μετά το ογκώδες και μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Τετάρτη στην πλατεία Λαού, της Αμφισσας και την πορεία που έγινε, οι αγρότες «δεν παράδωσαν τα όπλα». Επανήλθαν, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, την προηγούμενη Δευτέρα, αυτή τη φορά με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποιώντας πορεία στους δρόμους της φωκικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια τρίωρο αποκλεισμό (7 με 10 μ.μ.) της Εθνικής οδού Αμφισσας - Ναυπάκτου. Χωρίς ν' απομακρυνθούν τα τρακτέρ, παρέμειναν όλη τη νύχτα παραταγμένα στην άκρη του δρόμου, ενώ χτες το πρωί και αφού δεν υπήρχε καμία απάντηση στα αιτήματά τους από τον υπουργό Γεωργίας, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα ξαναπαρατάχτηκαν στους δρόμους και ακολούθησε νέος αποκλεισμός στον κόμβο της Αμφισσας, αυτή τη φορά, από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ.

Η νέα δυναμική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Αμφισσας είχε κατάληξη τη Νομαρχία Φωκίδας, όπου επιδόθηκε στο νομάρχη το ψήφισμα των ελαιοπαραγωγών.

Εδώ υπήρξε και μια διαφορετική εξέλιξη, αφού «έδειξε ενδιαφέρον» για το πρόβλημά τους ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Γεωργίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών με σύμβουλο του υφυπουργού Γεωργίας Γ. Αργύρη, απέσπασαν τη δέσμευσή του για κανονική και ολόκληρη καταβολή της επιδότησης.

Ωστόσο επειδή «έχουν δει πολλά τα μάτια τους» και «ακούσει τ' αυτιά τους», ζήτησαν από το σύμβουλο του υφυπουργού γραπτή δέσμευση μέχρι σήμερα. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αποχώρησαν, ενώ προγραμμάτισαν νέα σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και αγροτών, την Παρασκευή 13 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ