Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Κύμα ανατιμήσεων από το Γενάρη

Αύξηση τιμών 3,5% σε μέσα επίπεδα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Πολλαπλάσιες οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης

Απανωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη της λαϊκής κατανάλωσης καταγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Οι επίσημος πληθωρισμός για το Γενάρη του 2004 αυξήθηκε κατά 3,5% σε μέσα επίπεδα έτους και 2,9% σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Γενάρη 2004 με το Γενάρη του 2003), αλλά τα ποσοστά αυτά αποδείχνονται πολύ μικρά και μακριά από την πραγματικότητα που ζουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι ο επίσημος τιμάριθμος, αλλά πρώτα και κύρια οι τεράστιες ανατιμήσεις πάνω στα απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Μέσα στο Γενάρη του 2004 ξέσπασε και νέο κύμα κερδοσκοπίας, για το οποίο, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΣΥΕ, κύρια ευθύνη έχουν οι βιομηχανίες και οι χονδρέμποροι που έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό μέσα σε ένα μήνα (σύγκριση Γενάρη 2004 με Δεκέμβρη 2003) η τιμή στο ψωμί αυξήθηκε 3,4%, τα δημοτικά τέλη με τις ευλογίες των γαλαζοπράσινων δημάρχων και των συνοδοιπόρων τους πήραν πάνω τους 3,4%, τα φρέσκα λαχανικά 12,3%, το πετρέλαιο θέρμανσης 3,6%, οι πατάτες 3,5% κλπ.

Σε 12μηνη σύγκριση (Γενάρης 2004 με Γενάρη 2003) το ψωμί ανατιμήθηκε σε ποσοστό 5,4%, τα δημοτικά τέλη 6,3%, τα νοίκια 4,8%, οι ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 4,4%. Αυξήσεις δηλαδή που όχι μόνο κυμαίνονται πάνω από τον μέσο πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα εξανεμίζουν την κουτσουρεμένη εισοδηματική πολιτική για τους μισθούς και τις συντάξεις και αφαιρούν μεγάλα ποσά από τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη πλευρά μείωση τιμών καταγράφεται σε ελάχιστα προϊόντα και υπηρεσίες: 5,6% στις τηλεφωνικές υπηρεσίες λόγω των αλχημειών στην τιμολόγηση που κάνουν οι εταιρίες του κλάδου και 7% στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου για το Γενάρη του 2004 αυξήθηκε κατά 3,5% (όσο ακριβώς και το προηγούμενο έτος) και συγκριτικά με το Γενάρη του 2003 κατά 2,9% (από 3,1% πέρσι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ