Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Σήμερα η απόφαση για την τηλεοπτική κάλυψη

Ενταση προκλήθηκε από την παρέμβαση του Α. Κούγια, ο οποίος αρνήθηκε να περάσει από τον έλεγχο των μηχανημάτων που διεξάγεται πριν μπουν οι δικηγόροι στην αίθουσα του δικαστηρίου

Το θέμα του ελέγχου, στον οποίο υποβάλλονται καθημερινά οι δικηγόροι πριν μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου, κυριάρχησε κατά τη χτεσινή 4η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση του ΕΛΑ. Ακόμα, χτες, το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί για σήμερα στο αίτημα της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, επικράτησε ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη σύντομη ακροαματική διαδικασία, αφού η δίκη διεκόπη νωρίτερα, λόγω της συνεδρίασης της Ολομέλειας Εφετών, όπου έπρεπε να παραστούν οι εφέτες δικαστές.

Αφορμή για την ένταση ήταν η παρέμβαση του Α. Κούγια, συνήγορου υπεράσπισης του Αγγ. Κανά, που απείλησε μέχρι και με αποχώρηση από τη δίκη, διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα ασφαλείας και τους ελέγχους, στους οποίους υποβάλλονται καθημερινά οι δικηγόροι. Οι τόνοι ανέβηκαν, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για περίπου μια ώρα. Πάντως, και άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως ενδεχομένως δημιουργούνται κίνδυνοι στην υγεία από τα μηχανήματα ελέγχου και ζήτησαν να σταματήσουν αυτοί οι έλεγχοι.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη επικαλέστηκε τις έγγραφες διαβεβαιώσεις εκπροσώπων του επιστημονικού Ινστιτούτου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, σύμφωνα με τις οποίες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στην υγεία και πρόσθεσε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα ζητήσει τη διενέργεια νέου ελέγχου.

Τελικά, ο Α. Κούγιας και συνήγοροι του Αγγ. Κανά θα παρίστανται στη δίκη μέχρι την Τρίτη, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Η τηλεοπτική κάλυψη

Στο μεταξύ και χτες οι δικηγόροι τοποθετήθηκαν στο αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βερνάρδου, ο οποίος φέρεται να έχει δολοφονηθεί από τον ΕΛΑ, ζήτησαν την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης από σταθερή κάμερα και ισχυρίστηκαν ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 3090/2003, που ψηφίστηκε λίγο πριν από τη δίκη για την υπόθεση Οτσαλάν και τη «17 Νοέμβρη».

Ανάλογες θέσεις υποστήριξε και ο Δ. Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης της Ε. Αθανασάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι επιβάλλεται η τηλεοπτική κάλυψη για να υπάρχει και ο έλεγχος της διαδικασίας και των όσων διαδίδουν οι διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Δεν απολογήθηκε ο Σερίφης

«Δεν πρόκειται να μπω στην ουσία αυτού του κατηγορητηρίου, που με προσβάλει σαν πολίτη και εκθέτει τη Δικαιοσύνη που θέλει να λέγεται και ανεξάρτητη». Με τη δήλωση αυτή, αρνήθηκε χθες να απολογηθεί στον ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο Γιάννης Σερίφης, που κατηγορείται για εμπλοκή στη βομβιστική επίθεση που έκανε ο ΕΛΑ σε λεωφορείο των ΜΑΤ το 1994, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου. Ο συνήγορος του Γ. Σερίφη, Σπύρος Φυτράκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο εντολέας του θα δικαιωθεί και αυτή τη φορά.

Στο μεταξύ, ο Νώντας Σκυφτούλης ούτε χθες παρουσιάστηκε στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί για την κατηγορία της συμμετοχής του στην επίθεση κατά του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Αυριανή» Κυριάκου Διακογιάννη, το 1989.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ